Foto: SVT

Tiotusentals gräsrötter bevakar valet i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad
Turkiets nära 54 miljoner medborgare går i dag till val, i något som av många ses som det viktigaste valet på många år. SVT:s utsända Anna-Maja Persson befinner sig i landet största stad Istanbul och berättar om en lugn valdag, samtidigt som rapporterna om valfusk strömmar in från landets östra delar.

– Alla vi möter ute säger att det här är det viktigaste valet på decennier. Varje röst har betydelse. Det islamkonservativa regeringspartiet AKP kan förlora sin egna majoritet och därmed får inte president Erdogan möjlighet att genomföra sin plan att omfördela mer makt till presidentposten, berättar Anna Maja Persson.

– Samtidigt måste det nybildade kurdiska socialliberala paritet HDP få 10 procent av rösterna för att komma in i parlamentet. Det är fortfarande osäkert, men partiet har gått starkt framåt i opinionsmätningarna.

Hur är stämningen i på gatorna och kring vallokalerna i Istanbul?

– Det är en glad och uppsluppen stämning. Det är väldigt många oberoende gräsrötter ute med uppdrag att observera valet. 60.000 personer har valt att utbilda sig för att kunna upptäcka valfusk. De ska bland annat se till att ingen röstar två gånger och jämföra resultaten med vallängderna och sina egna observationer i vallokalerna.

– Anledning till att så många har valt att utbilda sig är helt enkelt dåliga erfarenheter. Hela 80 procent av väljarna i Turkiet tror på någon form av fusk i det här valet, samtidigt som många som sagt påpekar att det här valet är väldigt viktigt.

Finns det några tecken på valfusk än så länge?

– Det kommer redan rapporter om valfusk främst från östra Turkiet och de kurddominerade områdena. Väljarna där röstar generellt konservativt och Erdogans AKP går vanligtvis hem, men kurdiska HDP har gått starkt framåt i opinionsundersökningar, och inte bara bland kurder. Partiet lockar många.

– Än så länge har också de enda uppgifterna om valfusk handlat om AKP. Bland annat har man hittat en väska full med förtryckta AKP-röster, som man misstänker skulle tas med när rösterna räknades. Advokater är nu på plats där och utreder saken. En AKP-kandidat rapporteras också ha slagit ner en valarbetare, och AKP-observatörer sägs ha kört ut HDP-observatörer ur vallokaler. Det finns även uppgifter om att polis ska ha försökt pressa folk att rösta på AKP.

Hur har medborgarna reagerat på uppgifterna?

– Än så länge har det inte kommit några större reaktioner. Landet förväntar sig som sagt valfusk. En eventuell reaktion tror jag kommer först när de första valresultaten börjar presenteras senare i eftermiddag.

Finns det några uppgifter om valdeltagandet hittills?

– Vi har inte sett några siffror än så länge, men det förväntas bli högt. I förra valet röstade 83 procent och i dag väntas det bli lika högt, om inte högre. Många ser, återigen, det här valet som särskilt viktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turkiska valet 2015

Mer i ämnet