Tiotusentals demonstrerar på söndagen i Hongkong i ett av stadens främsta shoppingdistrikt. Foto: TT/Reuters

Fredliga protester i Hongkong under söndagen

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranterna hade samlats i ett av Hongkongs mest populära shoppingdistrikt för att delta i de protester som nu är inne på sin elfte vecka.
– Vi måste, för vi har inget annat val, säger 24-årige studenten Jonathan.

Rapporterna om antalet som var på plats under söndagen varierar. Arrangörerna talar om runt 1,7 miljoner. Andra iakttagelser, från exempelvis nyhetsbyrån TT, talar om över 100 000. 

Demonstranterna trotsade inte bara den kinesiska centralregeringen i Peking utan också ett tungt hällregn i söndagens protester. Nyhetsbyrån Reuters beskriver det stora antalet deltagare som ett tecken på proteströrelsens stora stöd från allmänheten, trots att protesterna har pågått i snart tre månader.

Folket som samlades vid Victoria Park i distriktet Causeway Bay höll upp skyltar med slagord som ”Befria Hongkong!” ”Demokrati nu!”.

Trots tidigare våldsamheter beskrivs det som en fredlig tillställning. Det är något som också framhålls som viktigt för demonstranterna, efter det tumult som utbröt mellan kravallpolis och demonstranter på Hongkongs internationella flygplats tidigare i veckan. Då stördes flygtrafiken och höll kvar två män som anklagades för att vara civilklädda poliser.

”Inget annat val”

Samtidigt var deltagarnas frustration tydlig.

– Det är jäkligt varmt och det regnar. I ärlighetens namn är det tortyr att ens komma hit, säger studenten Jonathan till nyhetsbyrån Reuters.

– Men vi måste för vi har inget annat val.

Bland deltagarna fanns både unga och gamla, och trots att arrangörerna inte fått tillstånd så är folksamlingen större än parken, och vissa demonstranter uppges vara på väg till andra platser i staden.

Peking skärper tonen

Protesterna utlöstes av ett lagförslag som skulle låta brottsmisstänkta utlämnas till fastlandet, vilket väckte stor oro eftersom demokratiska friheter är avsevärt större i Hongkong. Sedan dess har protesterna dock breddats i omfattning, och demonstranterna uttrycker missnöje mot vad som ses som Pekings allmänt växande inflytande över Hongkong.

Peking har samtidigt skärpt sin hårda ton mot demonstranter. Bilder på kinesiska paramilitära styrkor som tränar i staden Shenzhen, som ligger mycket nära Hongkong, har också spätt på oro för att Peking ska ingripa med våld.

Hongkongs myndigheter har å sin sida varnat att protester skadar staden, och att man inte tänker tolerera kravaller. Stadens chefsminister Carrie Lam, vars avgång demonstranterna har krävt, har försvarat polisens agerande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.