Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har väntat på det här sedan jag blev scout, vilket är i mer än tio år”, säger Elliot Daar som är en av de svenska scouter som nu måste evakuera. Foto: SVT

Tiotusentals scouter evakueras på grund av oväder i Sydkorea

Uppdaterad
Publicerad

Världsscoutjamboreen, där scouter från 158 olika länder samlats i Sydkorea, kommer att avslutas i förtid på grund av den tropiska stormen Khanun, uppger Scouterna i ett pressmeddelande.

– Alla är besvikna, det känns väldigt tråkigt, säger Elliot Daar, en av de svenska scouterna.

Sammanlagt deltar nästan 40 000 personer i mötet, varav 2 200 svenskar. Enligt nyhetsbyrån AP kommer nu tiotusentals scouter att lämna jamboreen.

”Just nu arbetar vi intensivt tillsammans med den koreanska lägerorganisationen och världsscoutorganisationen för att bedöma och hantera händelseutvecklingen. Vi har också nära kontakt med den svenska ambassaden och har det senaste dygnet varit i kontakt med personal inom SMHI för konsultation” skriver Erik Sillén, en av tre projektledare för den svenska resan till Sydkorea i pressmeddelandet.

Tusen bussar sätts in

Den tropiska stormen väntas nå Sydkorea den 10 augusti.

”Tyvärr ser det ut som att vi kommer behöva förbereda oss för att lämna lägret i förtid som en följd av Khanun” står det i pressmeddelandet.

De svenska deltagarna har rekommenderats att packa omedelbart. De sydkoreanska myndigheterna har satt in cirka över 2000 bussar som ska evakuera de runt 36 000 scouterna. Målsättningen är att alla deltagare och ledare ska lämna lägret tisdagen den 8 augusti.

”Ett abrubt slut”

Elliot Daar är en av de svenska scouterna på plats. Han säger att alla är besvikna på att jamboreen avslutas i förtid.

– Jag själv har väntat på det här sedan jag blev scout, vilket är i mer än tio år, säger han.

När SVT pratar med honom är vädret fortfarande soligt och varmt.

– Jag tror inte att folk är rädda men att det här får ett så absubt slut känns tråkigt. Vi kommer nog aldrig få uppleva en jamboree igen, säger Elliot Daar.

I helgen drabbads även hundratals deltagare av värmeslag och magsjuka på samma festival.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Sjöberg är funktionär på jättecoutlägret som pågår i Sydkorea och är kritisk mot arrangörernas förberedelser. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.