Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elsa Sköldberg och Klara French håller humöret uppe på Jamboree – trots värmen. Foto: Privat

Hundratals scouter drabbas av värmeslag i Sydkorea

Uppdaterad
Publicerad

Över 700 scouter på ett läger i Sydkorea har behövt uppsöka vård på grund värmerelaterade sjukdomar. Även magsjuka härjar bland de tiotusentals deltagarna. Sydkoreanska myndigheter lovar att hjälp är på väg, men för många svenska scouter är värmen svår att hantera.

– På dagen går du inte in i tältet, för då svimmar du, säger Elsa Sköldberg, som är på plats i Saemangeum.

Just nu pågår den så kallade Världsscoutjamboreen, där scouter från 158 olika länder samlats i värdlandet Sydkorea. Men scouterna har hamnat mitt i en värmebölja, vilket har lett till både sjukdomar och andra skador i lägret.

Lägerdeltagarna Elsa Sköldberg och Klara French sitter i en av ”skuggtunnlarna” på lägerplatsen. På flera ställen finns vattenstationer där deltagarna dricker vatten och blöter ned sina kläder. Under de dagar sedan den svenska kontingenten anlände har temperaturerna inte sjunkit under 30 grader, och det har varit så varmt som 40 grader.

Löften om AC och is

Sydkoreas president Yoon Suk Yeol har lovat att bland annat skicka luftkonditionerade bussar till lägerplatsen, så att scouterna ska ha någonstans att svalka sig, rapporterar The guardian. Det är ingenting de svenska deltagarna har märkt av ännu, men under fredagen utlovades förbättring. Bland annat ska de få fem frusna flaskor vatten om dagen.

Sjukhustälten är fulla, och vill man träffa en läkare eller sjuksköterska är det ofta kö, men Sydkoreas militär har satt in extra sjukvårdspersonal. Trots de extra resurserna körs fortfarande lägerdeltagare till sjukhus med ambulans flera gånger om dagen.

– Första kvällen var det invigning, och efteråt stod det ambulanser på kö för att det var så många som hade skadat sig, säger Klara French.

Städpersonalen mångdubblas

Över 700 personer sökt vård för värmerelaterade sjukdomar sedan lägrets början. Det sprids även magsjuka inom lägret. Faktum att det inte finns någon handtvål på toaletterna underlättar inte problemet. Men scouterna har fått höra att städpersonalen ska mångdubblas från och med lördag.

På grund av värmen är alla aktiviteter på lägerområdet inställda. Men scouterna bussas ut till museer och vattendrag, och lyckas ha en bra jamboree trots vädret.

– Problem finns väl, men det glöms ju lite bort när man har så roligt, säger Klara French.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.