Tiotusentals ungrare i protest mot Viktor Orbán. Foto: TT

Tiotusentals ungrare i protest mot Viktor Orbán

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals demonstranter samlades under lördagen i Ungerns huvudstad för att protestera mot regeringen och dess kontroll över medierna som enligt kritikerna hjälpte premiärministern Viktor Orbán att vinna valet.

Lördagens demonstration var den andra massprotesten mot regeringen efter valet den 8 april. Enligt arrangörerna tog sig över 100 000 personer ut för att demonstrera.

Kontroll över medier

Sedan 2010 har den ungerska regeringen utökat sin kontroll över medier i landet och placerat trogna anhängare som chefer för tidigare oberoende institutioner.

Demonstranterna viftade med vita flaggor utanför parlamentet och krävde att medier ska få rapportera fritt, utan kontroll av regeringen. Man uppmanade också andra politiska partier att gå ihop för att bekämpa regeringspartiet Fidesz.

I ett inlägg på Facebook kallade arrangörerna statliga medier för Orbáns ”propagandaapparat”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.