Tjeckiens premiärminister Petr Fiala. Arkivbild. Foto: EPA/LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT/TT

Tjeckien och Ungern försöker slippa ett kommande oljeembargo

Uppdaterad
Publicerad

Tjeckien för samtal med EU om att kunna kringgå ett eventuellt kommande EU-förbud att importera rysk olja. Det meddelar Tjeckiens premiärminister Petr Fiala, rapporterar Reuters. Även Ungern vädjar om att slippa vara en del av embargot.

Enligt Petr Fiala behöver Tjeckien mer tid för att få fram alternativa sätt att importera olja och utöka sina oljeledningar. Fiala understryker enligt Reuters att Tjeckien är villigt att stödja ett oljeembargo från EU – men ber om två-tre år innan landet fullt ut kan ansluta sig till ett embargo.

Även Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto sade under onsdagen att landet inte kan stödja ett eventuellt EU-förbud att importera rysk olja. Han menar att ett sådant förbud kommer med för kort varsel och att det skulle ”förstöra landets energisäkerhet”. Peter Szijjarto vädjar också till EU om att kunna frångå ett eventuellt förbud.

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppmanade tidigare under onsdagen EU:s 27 medlemsländer att förbjuda oljeimport från Ryssland som en del av ett sjätte sanktionspaket mot Moskva. Von der Leyen uppmanade EU-länderna att avveckla importen av råolja från Ryssland inom sex månader samt importen av raffinerade produkter, som till exempel drivmedel eller uppvärmningsbränslen, innan årets slut.

Kan ges tillfälliga undantag

En EU-källa har uppgett för Reuters att Ungern och Slovakien kommer att få ett tillfälligt undantag från oljeembargot och därför kunna fortsätta att köpa rysk råolja fram till slutet av 2023, enligt befintliga kontrakt mellan länderna. 

Det tillfälliga undantaget ska enligt källan ges i ett försök från EU att övertyga motsträviga länder att inte lägga in sitt veto mot embargoförslaget. Reuters skriver att källan inte har gett information om undantaget ska gälla även raffinerade oljeprodukter.

Slovakien och Ungern fick i fjol över 90 procent respektive nästan 60 procent av sin import av råolja och oljeprodukter från Ryssland, enligt siffror från det Internationella energiorganet IEA. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.