Vid en presskonferens på lördagen meddelade utrikesminister Jan Hamacek och premiärminister Andrej Babis att 18 ryska diplomater utvisas ur Tjeckien. Foto: Martin Divisek/TT

Tjeckien utvisar 18 ryska diplomater – anklagar Ryssland för sprängdåd

Uppdaterad
Publicerad

Tjeckien har beslutat att utvisa 18 personer anställda vid Rysslands ambassad i landet, efter misstänkt rysk inblandning i ett sprängdåd som dödade två personer 2014.

Nu ska misstankarna tas upp med både EU och Nato. Ryssland varnar för skadade relationer efter utvisningarna.

– Vi återkommer med svarsåtgärder, säger Leonid Slutskij, ordförande i statsdumans utrikesutskott enligt TT.

Tjeckiens t.f. utrikesminister Jan Hamacek, skriver på Twitter att han bett de tjeckiska representanterna i EU och Nato att ta upp frågan om ”Vrbětice-fallet”. Han kommer själv lyfta det under EU:s utrikesministermöte på torsdag, skriver han.

Tjeckisk underrättelsetjänst har kunnat bevisa att att Rysslands underättelsetjänst GRU låg bakom explosioner i ett militärt ammunitionslager i Vrbětice i oktober 2014. Det säger Tjeckiens premiärminister Andrej Babis enligt Reuters.

”Absurda anklagelser”

De utvisade diplomaterna pekas av Tjeckien ut som spioner, och de har fått 48 timmar på sig att lämna landet.

Anklagelserna har tillbakavisats som ”absurda” av Vladimir Dzjabarov, förste vice ordförande i det ryska parlamentets utrikeskommitté. Detta enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Två dog i explosionen

Explosionen i ammunitionsförrådet, som innehöll 50 ton ammunition, inträffade i oktober 2014. Två personer, anställda av ett privat bolag, dog i explosionen.

I december samma år inträffade ytterligare en explosion i ammunitionsförrådet.

Skripal-män eftersöks av polis

Tjeckisk polis meddelade samtidigt under lördagen att man eftersöker två män för inblandning i explosionerna. De befann sig i närheten av arméförrådet under tiden för sprängdådet och nu ber tjeckisk polis om assistans i sökandet efter de två männen.

Det handlar om två ryska underrättelseofficerare som även pekats ut för att ha försökt giftmörda den tidigare ryske agenten Sergej Skripal i Salisbury i Storbritannien 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.