Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Foto: Arkivbild/AP

Tio USA-diplomater beordras att lämna Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har kommit med sitt motdrag, dagen efter att USA infört nya sanktioner mot landet. Tio amerikanska diplomater uppmanas att lämna Ryssland, enligt Reuters.

USA meddelade på torsdagen att man kommer att utvisa diplomater, svartlista nya ryska obligationer och utvidga sanktionslistan. Det som ett straff för påstådda ryska försök att påverka amerikanska val.

32 institutioner och individer berörs av sanktionerna. Däribland 10 ryska deltagare i ett diplomatiprojekt i Washington, som utvisas från USA.

Nu har Ryssland svarat med egna åtgärder, vilket man redan i går flaggade för att man skulle komma att göra.

Utvisningar och sanktionslista

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov meddelar att tio USA-diplomater ska utvisas från Ryssland, rapporterar Reuters.

Dessutom kommer åtta amerikanska tjänstemän att sättas upp på en rysk sanktionslista och förbjuds att resa in i Ryssland. Och enligt Sergej Lavrov ser Ryssland över möjligheten att vidta hårda åtgärder mot amerikanska företag i Ryssland, rapporterar Reuters.

Sergej Lavrov säger också att Ryssland har flera alternativ för att skada USA ekonomiskt om Washington skulle fortsätta med en ”spiral av sanktioner”.

Väntar på svar om möte

USA:s president Joe Biden föreslog i veckan ett möte med Rysslands president Vladimir Putin för samtal om de ökade spänningarna mellan länderna. Putin har ännu inte gett något svar.

Tidigare under fredagen sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov till journalister att de nya amerikanska sanktionerna är oacceptabla, men att det är bra att Biden söker dialog med Putin, rapporterar TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.