Joe Biden inför sanktioner mot Ryssland Foto: Andrew Harnik / POOL/TT

USA inför sanktioner mot Ryssland – tonläget hårdnar

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden inför nya sanktioner mot Ryssland efter cyberattacker och misstänkt rysk inblandning i presidentvalet i USA. Tio diplomater utvisas, rapporterar AP. Ryssland menar att åtgärderna är farliga och fientliga och varnar för konsekvenser.

32 institutioner och individer träffas av de nya sanktionerna. Däribland 10 ryska deltagare i ett diplomatiprojekt i Washington, som utvisas från USA.

Det amerikanska finansdepartementet inför också sanktioner mot flera institutioner och personer knutna till Rysslands ockupering av Krim-halvön i Ukraina, rapporterar Reuters.

Rysslands utrikesdepartement säger att det är ”oundvikligt” med svar på sanktionerna från USA:s sida och har kallat till sig USA:s ambassadör i Moskva, uppger AP.

Storbritanniens utrikesdepartement kallar samtidigt upp den ryske ambassadören för att uttrycka ”djup oro över ett mönster av illasinnad aktivitet”.

Stöd från EU och Nato

Sanktionerna får däremot stöd av Nato.

– Nato stöttar och står i solidaritet med USA. Ryssland fortsätter visa ett mönster av destabiliserande beteende, skriver Nato i ett pressmeddelande, rapporterar norska tidningen VG.

Även EU ställer sig bakom Vita huset i den här frågan. I ett uttalande från EU-rådet skriver de : ”Alla parter måste avstå från ansvarslöst och destabiliserande beteende i cyberspace.”

Sveriges utrikesminister Ann Linde retweetar EU:s uttalande och skriver att hon ger det sitt fulla stöd.

Väntat drag från Biden

Sanktionerna är ett svar på de cyberattacker USA utsatts för och den misstänkta ryska inblandningen i USA:s presidentval.

Beskedet i dag var väntat, USA:s president Biden sa i ett samtal med Rysslands president Putin i tisdags att USA skulle ”agera kraftfullt” för att skydda sina intressen, skriver BBC.

– Vi kan inte låta främmande makt lägga sig i demokratiska val, säger Biden på en presskonferens på torsdagskvällen, svensk tid.

Försämrad relation

Tonläget mellan USA och Ryssland har hårdnat snabbt de senaste dagarna efter rapporter om stora ryska truppförflyttningar till gränsen mot Ukraina. Enligt USA finns just nu 68 000 ryska soldater, bland annat beväpnade med robotsystemet Iskander, i området, rapporterar TT.

I samband med ett samtal mellan Biden och Putin i tisdags ska Biden ha bjudit in sin ryske motpart till ett toppmöte i närtid i ett tredje land.Putin har än så länge inte svarat, men väntas införa motåtgärder mot de amerikanska sanktioner och åtgärder som nu kommer. Och USA:s straffåtgärder ökar inte chanserna för att ett toppmöte ska komma till stånd, konstaterar Kreml.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.