En kvinna går hem med sina kassar i ryska staden Togliatt, som är inne i en depression efter att tusentals sparkats från en bilfabrik. Foto: TT

Togliatti – rysk bilstad i depression

Publicerad

I den ryska staden Togliatti har 70.000 av stadens 700.000 invånare fått sparken från bilfabriken AvtoVaz. SVT:s Bert Sundström besöker Rysslands svar på den amerikanska bilstaden Detroit.

Nej, det handlar inte om Detroit. Det handlar om Togliatti, den ryska motsvarigheten till Detroit. Här ligger bilfabriken AvtoVaz, som i årtionden producerade den sovjetiska klassikern Zjiguli.

Efter Sovjets sammanbrott moderniserades fabriken och tillverkningen av bilen, som numera heter Lada, gick länge för full maskin.

Praktiskt taget allt i Togliatti var beroende av bilfabriken. Här arbetade 110.000 av staden 700.000 invånare. Till dessa tillkom tiotusentals anställda hos alla AvtoVaz underleverantörer.

Slog igen efter krisen

Efter att den ekomiska krisen slog till 2008 var fabriken nära att tvingas slå igen, men räddades av att Renault och Nissan tog över.

Nu tillverkas inte bara Lada, utan också Renault, Nissan och Datsun i Togliatti. Men AvtoVaz tillverkar i dag bara en dryg fjärdedel så många bilar som för tio år sedan. För att försöka få lönsamhet trots att tillverkningen närmast kollapsade tvingades de nya ägarna till drastiska åtgärder.

70.000 anställda sparkades

Fabriken moderniserades kraftig, och – hör och häpna – 70.000 anställda har fått sparken. 70.000 i en stad med 700.000 invånare, barn och åldringar inkluderade. Den chef som drev igenom besparingsprogrammet var svensken Bo Inge Andersson.

Andersson fick själv sparken i våras. Kanske eftersom konvulsionerna blev för stora. I Ryssland – som ett arv efter Sovjet – lever fortfarande tanken att storföretag också ska ta ett samhällsansvar.

Som företagsledare gjorde Andersson helt rätt, säger en ekonom jag intervjuar. Men för samhället gick neddragningarna så klart på tok för fort.

Nu finns en ny högste chef, men det talas ändå om att ytterligare minst 15.000 anställda ska bort. Inte undra på att de människor jag möter talar om en stad i depression.

”Vad ska vi göra?”

Folk är så chockade, och så kuvade att de inte ens orkar protestera, säger ledaren för det lokala bilarbetarfacket. Och nån arbetslöshetsförsäkring värd namnet finns inte. Några hundralappar per månad i ett halvår. Sen blir det till att köra taxi eller flytta.

Sista kvällen i Togliatti åker jag hem till bilingenjören Larissa. Hon fick sparken 2009 och har inte hämtat sig än. Hon har fått ett nytt jobb, men sämre betalt och flyttat till en mindre lägenhet. 

– Göra något annat än att bygga bilar? Men det går ju inte. Togliatti är ingenting annat än biltillverkning. Vad tänker sig makthavarna att vi ska göra – flytta ut till våra datjor odla potatis och börja mjölka kossor?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.