Tolk: ”Soldaterna skriker och skjuter mot civila”

Uppdaterad
Publicerad

Evakueringen i Afghanistan pågår för fullt. Vid flygplatsen i Kabul växer nu oron.

– Soldaterna skriker och skjuter mot civila. Det är en katastrof och en skam, säger en tolk som tidigare har arbetat för svenska försvarsmakten, till SVT Nyheter.

Den 31 augusti väntas USA:s närvaro i Afghanistan att upphöra. För att hinna evakuera så många som möjligt ur landet går planen vid flygplatsen i Kabul i konstant skytteltrafik.

USA uppskattas ha cirka 6000 soldater på plats för att skydda flygplatsområdet. Även ett tusental brittiska soldater samt ett antal mindre styrkor från Natoländer som Frankrike, Tyskland och Turkiet är närvarande.

Hittills har USA flugit ut cirka 28 000 personer ur landet. Motsvarande siffra för Storbritannien är cirka 7000. Även Sverige deltar i evakueringsarbetet och har i nuläget en luftbro som kan trafikeras två vägar – dels mellan Islamabad och Kabul samt mellan Tblisis i Georgien och Kabul.

– Vi har plats för cirka 70 personer varje flygning, men listan på folk som ska evakueras växer hela tiden, säger Per Carlemalm, chef för transportflygskvadronen på Skaraborgs flygflottilj.

”Skjuter mot civilia”

Under måndagen meddelade utrikesminister Ann Linde (S) att 255 personer, lokalanställda vid ambassaden och deras familjer samt personer på den så kallade svensklistan, har evakuerats ur Afghanistan.

Samtidigt växer svensklistan snabbt och var på tisdagen uppe i över 500 personer.

En tolk som tidigare har arbetat på uppdrag åt svenska försvarsmakten beskriver situationen i området som mycket orolig.

Denne berättar för SVT att han befunnit sig vid den norra ingången till flygplatsen under flera dagar, utan att släppas in.

Enligt honom fortsätter afghanska soldater att skjuta varningsskott för att skingra folkmassorna.

– Soldaterna skriker och skjuter mot civila. Det är en katastrof och en skam, säger han. 

Oroligheterna eskalerade under måndagen då minst en afghansk soldat rapporteras ha dött i en skottlossning.

– Sedan dess är vi förbjudna att ta oss till flygplatsen, säger tolken.

”Vi är glada”

En annan person med Sverigekopplingar som SVT har talat med berättar att denne lyckades ta sig in på flygplatsen i Kabul på tisdagen efter stora svårigheter.

Han beskriver hur han gick fyra kilometer till fots och simmade igenom en flod som verkade vara fylld av avloppsvatten för att ta sig till ett område i närheten av flygplatsen. Väl framme i området trängdes omkring 20 000 personer i ett försök att ta sig fram till soldaterna. Han själv vände sig till de svenska soldaterna i hopp om att få hjälp.

– Det kändes som att jag hade vunnit på lotteri när jag såg svenskarna. En av dem hjälpte mig in på flygplatsen. Jag är så tacksam.

Enligt försvarsmakten måste planen lyfta från Kabul även om de inte är fullsatta. Detta då trafiken är intensiv och det råder hårda krav att hålla slot-tiderna.

– Vi flyger flera rundor varje dag. Att vi utgår från Tbilisi beror på att vi kan flyga till Kabul, låta motorerna vara på och sedan tillbaka direkt utan att behöva tanka, säger Peder Söderström, förbandschef för den europeiska flygflottiljen Heavy Airlift Wing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.