Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tolv år har gått sedan Fukushima-olyckan i Japan. Den ledde till att flera andra japanska kärnkraftsverk stängde och synen på kärnkraft förändrades. Men nu har opinionen svängt igen. Hör SVT:s utrikesreporter på plats i Japan om varför. Foto: Arkiv/SVT

Tolv år efter olyckan – kärnkraften åter på frammarsch i Japan

Uppdaterad
Publicerad

Olyckan i Fukushima skapade en spökstad kring de havererade reaktorerna – och förändrade synen på kärnkraft i Japan dramatiskt. Tolv år senare har opinionen svängt igen.

– Kärnkraften är det enda man har att ta till, säger SVT:s utrikesreporter Ulrika Bergsten.

När en jordbävning skakade Japan nödstoppades kärnkraftverket Fukushima. Som en följd en skalvet sköljde en kraftig tsunami in mot landet östkust. För kärnkraftverket blev flodvågen ödesdiger – reservaggregaten slogs ut och kärnbränsle hettades upp.

Stora mängder radioaktivt avfall läckte ut och närmare 200 000 människor evakuerades från området kring kärnkraftverket. SVT:s utrikesreporter Ulrika Bergsten, på plats i Japan, beskriver hur de drabbade områdena på vissa håll återställts.

– Men på många platser ser det precis likadant ut som det gjorde när jordbävningen inträffade. Köksborden är dukade precis som det var, affärerna är lämnade – det hänger kläder kvar, skor står utställda, säger hon i Morgonstudion.

”Har ingen energikälla att tala om”

Inga människor skadades allvarligt av den radioaktiva strålningen, men olyckan förändrade synen på kärnkraft i Japan och flera kärnkraftverk stängdes. Men pendeln har svängt igen – beroendet av gas- och kolimport ses som allt mer problematiskt och kärnkraften är på frammarsch igen.

– Det kan verka konstigt – det var bara tolv år sedan olyckan inträffade – men det är helt enkelt så att Japan inte har någon egen energikälla att tala om förutom kärnkraften, säger Ulrika Bergsten.

– Men det finns också en opinion mot att överhuvudtaget satsa på kärnkraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.