Bild tagen i Futaba för snart ett år sedan. Brandstationens klocka har stannat på 14:46 – klockslaget då jordskalvet slog till den 11 mars 2011. Foto: Hiro Komae/AP/TT

De flyttar tillbaka till Fukushimas sista ödeby

Uppdaterad
Publicerad

Den sista ödebyn i katastrofzonen i japanska Fukushima får nu invånare igen. Men det är bara 15 personer som vågat ansöka om att leva i Futaba.

Den lilla staden, eller snarare byn, Futaba hade före jordbävningen och härdsmältan 2011 ungefär 5 600 invånare. Sedan dess har den ingått i de avstängda områdena, medan ett noggrant saneringsarbete pågått.

Saneringen kostar mångmiljardbelopp och är ännu inte klar. Men förra året godkände myndigheterna att folk får flytta tillbaka till Futaba på prov.

Endast 15 personer ansökte, och fem av dessa har nu anlänt för att inspektera och flytta in i sina gamla kvarter.

– Det rinner! För första gången på tio år och elva månader kommer det vatten ur kranen här, säger en av de frivilliga i japansk tv när han testar vattenförsörjningen på tomten.

Jordskalv, tsunamier, härdsmälta

Jordskalvet hade en magnitud på 9,0 och utlöste tsunamier som ledde till en härdsmälta i Fukushimas kärnkraftverk. Det ledde till ny oro världen över kring kärnkraftens faror.

Skalvet och flodvågorna ledde till att över 18 400 människor miste livet eller klassades som saknade.

Strålningen från härdsmältan innebar att stora områden i prefekturen Fukushima spärrades av i åratal. Förra året hade 2,4 procent av prefekturen fortfarande tillträdesförbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.