I år verkar tomten ha lämnat renarna hemma. Foto: Finska polisen

Tomten fångad av fartkameror i Finland – åtta gånger

Uppdaterad
Publicerad

Julen har som vanligt varit en hektisk tid för tomten. Och av någon anledning verkar den ha varit särskilt hektisk i Finland – där tomten blivit fångad av fartkameror minst åtta gånger.
”Vi kommer att skicka konstruktiv respons till Korvatunturi”, skriver överkommissarie Dennis Pasterstein, chef för polisens trafiksäkerhetscentral, på Twitter.

I Finland är man övertygad att tomten kommer från just Finland. Och mer specifikt från fjället Korvatunturi. Kanske är det därför som tomten verkar ha setts till extra mycket i vårt östra grannland.

”Konstruktiv kritik till Korvatunturi”

”Tomten har bevisligen arbetat hårt på julafton, i flera olika fordon, för att barnen ska få sina julklappar”, skriver överkommissarie Dennis Pasterstein, chef för polisens trafiksäkerhetscentral, på Twitter.

Till tweeten har han publicerat åtta olika bilder på när tomten, eller eventuellt tomtar, blivit fångade av fartkameror under julhelgen.

”Vi kommer att skicka konstruktiv respons till Korvatunturi med en påminnelse om trafiksäkerhet”, skriver överkommissarien vidare.

Är tomten biltjuv?

Tweeten har redan lett till många muntra kommentarer bland finländarna. Nu spekuleras det om tomten eventuellt kan vara en biltjuv.

”Polisen borde utreda om tomten gjort sig skyldig till bilstöld. Det är många olika bilar den gamla gubben verkar vara ute med i trafiken”, skriver twittraren @Korkki71.

”Men använder inte tomten sina renar?”, svarar twittraren @JanSandbacka.

Om polisen lyckats identifiera tomten, eller tomtarna, på bilderna är oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer