Enligt författarna till den kommande boken ”Risk” instruerade USA:s försvarschef general Mark Milley tidigt i januari medarbetare att inte agera om Trump skulle ha beordrat bruk av kärnvapen. Foto: TT

Toppgeneral ifrågasatte Trumps förstånd

Uppdaterad
Publicerad

Den högste generalen i USA:s försvarshögkvarter fruktade för Donald Trumps förstånd under dennes sista dagar som president. Det gick så långt som att Kina kontaktades för att försäkra dem att ett krig inte var aktuellt.

För dessa skakande uppgifter står den gamle Watergate-avslöjaren Bob Woodward i en kommande bok skriven ihop med Robert Costa.

Den i allra högsta grad välmotiverade titeln är ”Risk” (”Peril”).

Enligt författarna instruerade USA:s försvarschef general Mark Milley tidigt i januari medarbetare att inte agera om Trump skulle ha beordrat bruk av kärnvapen. Han ringde i hemlighet till general Li Zuocheng, medlem i Kinas centrala militärkommission, för att försäkra Kina om att USA inte var på krigsstigen.

Två samtal

The Washington Post, där Woodward och Costa är journalister, och CNN har publicerat utdrag ur boken, som visar att Milley vid två tillfällen kontaktade Li. Dels den 30 oktober 2020 strax före Trumps valnederlag, dels den 8 januari 2021 två dagar efter den våldsamma stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium i Washington.

– General Li, jag vill försäkra er om att den amerikanska regeringen är stabil och allt kommer att bli bra, sade Milley i oktobersamtalet enligt boken.

– Vi kommer inte att attackera eller utföra några väpnade aktioner mot er.

”Allt är fint”

Efter upproret i USA:s huvudstad i januari fattade Milley luren igen. Då var han orolig för att Trump var bortom kontroll och ville lugna kollegan Li i Peking.

– Vi är 100 procent stadiga. Allt är fint. Men demokrati kan ibland vara hafsig, sade Milley enligt boken.

Hans farhågor var sådana att de närmaste toppmilitärerna fick order om att stämma av med honom först om Trump skulle försöka sig på ett kärnvapenanfall.

Milley diskuterade även Trumps irrationella beteende med cheferna för underrättelseorganen CIA och NSA och rådde dem att vara vaksamma, skriver bokens författare.

Trump har i ett uttalande svarat på uppgifterna och kallar dem ”fake news”. Enligt NBC säger den förre presidenten att ”Jag har aldrig ens tänkt tanken att anfalla Kina – och det vet Kina. De som har fabricerat den här historien är sinnessjuka, och de som sprider den är lika illa de”.

28 februari, i sitt första offentliga framträdande sedan han lämnade Vita huset, gjorde Donald Trump klart att han stannar kvar i Republikanerna. Han öppnade även för att kandidera i presidentvalet 2024:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.