Kortege längs gatorna i Nordkoreas huvudstad. Foto: Reuters

Här möts ledarna för Syd- och Nordkorea

Publicerad

Inför jublande massor i Nordkoreas huvudstad Pyongyang åkte de två koreanska ledarna tillsammans i en lyxig svart bil. I tre dagar ska nedrustning och ett eventuellt officiellt fredsavtal mellan länderna diskuteras. Nordkoreas ledare Kim Jong-un vill att toppmötet med Sydkoreas president Moon Jae-in ska generera ”stora resultat”.

Hundratals nordkoreaner mötte den sydkoreanske presidenten med viftande flaggor och traditionella kläder. De två männen, som båda hade sina fruar med sig, omfamnade varandra, talade i några minuter och tog sig sedan till en välkomstceremoni, visar tv-sändningar. Medan ledarna tågade genom huvudstaden Pyongyang ska tusentals nordkoreaner ha skanderat ”återförening”.

Enligt medarbetare till den sydkoreanske presidenten har Donald Trump bett Moon att vara huvudförhandlare mellan honom och Kim. Moon ska efter mötet i Nordkorea resa till New York för den så kallade högnivåveckan i FN och väntas där möta Trump.

– Om det här mötet får fart på dialogen mellan USA och Nordkorea, skulle det ha stor betydelse, sade Moon innan han begav sig till Nordkorea.

Se hur det såg ut längs gatorna i Pyongyang i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.