Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Toppmötet om AI – det här kom man fram till

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det har varit en supervecka inom AI. Presidentorder om AI från Joe Biden i USA, G7-ländernas ”AI-principer” och nyligen avslutade toppmötet AI Safety Summit i Bletchley Park där man enades om internationellt samarbete för att övervaka AI-utvecklingen.

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak lyckades med en diplomatisk kupp när han tog täten i att samla världsledare bakom en så brännande och aktuell fråga som artificiell intelligens. Ska du sälja in något i dessa dagar, släng in ”AI” i pitchen så är du hemma! Frågan är om han även kan vinna väljare på hemmaplan med det?

Rishi Sunaks konservativa parti ligger risigt till inför nästa års parlamentsval. I varje intervju om AI Safety Summit pratar han om att ”skydda sin befolkning” mot de risker som kommer med AI-utvecklingen. Han har till och med benämnt AI som ”ett existentiellt hot”, precis som Elon Musk som ärade Sunaks toppmöte med sin närvaro (Musk var för övrigt en selfie-favorit även bland toppolitikerna).

Vad har då kommit ut av mötet?

Den främsta bedriften är nog att samla så många centrala aktörer inom AI vid samma bord. Framför allt supermakterna inom AI, USA och Kina. De är ju annars på krigsstigen vad gäller handel och tech. Bägge är måna om att den andra inte ska hinna före i den tekniska utvecklingen.

Vid den avslutande presskonferensen berättade Rishi Sunak att man enats om att man, med stöd av FN, ska inrätta en internationell AI-panel, inspirerat av den internationella klimatpanelen IPCC. De närvarande AI-jättarna såsom Google, OpenAI och Microsoft ska också ha gått med på en princip om att tillsammans med myndigheter säkerhetstesta nya AI-modeller på förhand, innan de släpps ut för användning.

De 28 länderna vid mötet har tillsammans med EU också skrivit under på ”Bletchley Declaration” som särskilt nämner riskerna för missbruk av AI inom framställning av biologiska och kemiska vapen, samt desinformation. Men det är inga formella åtaganden som följer med att skriva under på att man erkänner dessa risker. Där finns det stora jobbet kvar att göra.

Men det är redan bestämt att ”AI Safety Summit” ska leva vidare som ett internationellt forum för AI-säkerhet, där nästa stora toppmöte blir om ett år i Frankrike. Då får president Emmanuel Macron sin chans att profilera Frankrike som ett AI-land och sig själv som en ansvarsfull politiker som skyddar sin befolkning mot nya hot.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.