Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jorden har blivit torr som i en öken”, säger lantbrukaren Claudio Boccarelli. Foto: SVT

Svår torka i Italien – skördar går förlorade

Uppdaterad
Publicerad

Italiens regering har utlyst ett nödläge i fem regioner i norra Italien, hårt drabbade av svår torka.

De extremt låga vattennivåerna I Po-floden, som står för ungefär en tredjedel av landets jordbruksproduktion, förstör skördar och innebär svåra ekonomiska konsekvenser för landet.

Floden Po är Italiens längsta flod och fungerar som en pulsåder för jordbruksproduktionen i de bördiga norra delarna av landet. Floden hjälper till att bevattna risfält och jordbruksmarker, men även betesmarker för kor – några vars mjölk används för att tillverka den berömda parmesanosten Parmigiano-Reggiano.

Lägsta vattennivåerna på 70 år

Men till följd av en brist på snö i vintras och en exceptionellt varm och torr vår har Po-floden drabbats av svår torka. Flodens vattennivåer har inte varit så här låga på 70 år och lantbrukare vittnar om att flödet är så svagt att havsvatten sipprar in landet och förstör deras skördar.

– Man pratar om att de här råvarorna saknas, som vete framför allt. Och ju längre det fortsätter, desto mer kommer att saknas, säger lantbrukaren Claudio Bocarelli i Toscana.

Utlyst nödläge i fem regioner

De låga vattennivåerna har lett till att den italienska regeringen har utlyst ett nödläge i fem nordliga regioner: Friuli-Venezia Guila, Venetien, Emilia-Romagna, Lombardiet och Piemonte. I vissa städer i norr, som Verona, har restriktioner införts för att begränsa invånarnas vattenkonsumtion.

I ett första steg har regeringen öronmärkt 3,5 miljoner euro i en krisfond, motsvarande 392 miljoner kronor, för att bistå dem som drabbas av vattenbristen.

Hälften så mycket regn än normalt

Enligt det nationella forskningsrådet CHR, Italiens motsvarighet till SMHI, har det i jämförelse med de senaste 30 åren bara fallit hälften så mycket regn i landet som normalt.

– I vanliga fall kände vi av torkan i slutet av augusti eller september. Om det redan nu inte finns vatten, hur blir det då i september, frågar sig Claduio Bocrelli.

Se hur torkan påverkar den italienska lantbrukaren Claudio Bocarelli i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.