Torka och kriget i Ukraina förvärrar katastrofen på Afrikas horn

Uppdaterad
Publicerad

Situationen i länder på Afrikas horn är akut. Kriget i Ukraina och den värsta torkan på länge har lett till brist på mat och pressade priser.

– Det är en stor oro, det är en torka över en stor regionen och miljontals är drabbade, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås. 

Torkan, som är den värsta på fyra decennier, börjar nu ta ut sin rätt. Det saknas vatten till boskap och kvinnor som går långt för att hämta vatten utsätts för våld. Dessutom påverkas invånarna av kriget i Ukraina, vars veteexport blockerats. Samtidigt har mycket av biståndet flyttats över till Ukraina. 

– Det är naturligtvis enormt tufft. Inte bara på grund av torkan och ökade priser, det pågår också konflikter i regionen inte minst i Etiopien och Sydsudan. På något sätt står alla stjärnor på helt fel ställe. Man känner att världen vänt människor ryggen och det finns en enorm rädsla och utsatthet, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås i Morgonstudion.

I klippet förklarar Johan Ripås mer om situationen som drabbar länderna just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.