Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den extrema torkan i Texas avslöjar uråldriga fotspår i en uttorkad flod. Foto: TT/AFP

Torkan avslöjar 113 miljoner år gamla dinosauriespår

Uppdaterad
Publicerad

Fotspår från en gigantisk reptil som levde för ungefär 113 miljoner år sedan har hittats i en uttorkad flod som går genom nationalparken Dinosaur Valley State Park i Texas, enligt lokala myndigheter.

Bilderna som publicerats på Facebook visar fotavtryck med tre tår som följer en trädkantad flodbädd i den sydliga delstaten.

– Den överdrivna torkan under sommaren ledde till att floden torkade upp fullständigt på de flesta platser, vilket gjorde att fler spår kunde avslöjas här i parken, säger Stephanie Salinas Garcia, vid naturskyddsmyndigheten i Texas.

– Under normala förhållanden är spåren under vatten och vanligtvis fyllda med sediment, vilket gör dem mindre synliga, fortsätter hon.

Lämnade fotspår i leran

Precis som namnet antyder, är dessa inte de enda dinosauriespåren som hittats i parken. Området låg en gång på utkanten av ett uråldrigt hav, och dinosaurierna lämnade fotspår i leran.

Bland de senaste fynden finns fotavtryck av Acrocanthosaurus, en dinosaurie som vägde nästan sju ton som fullvuxen och var omkring 4,5 meter hög. Man har även hittat spår av dinosaurien Sauroposeidon i parken. Den vägde 44 ton och var drygt 18 meter hög.

Eftersom regn är på intåg är det troligt att de nya spåren kommer att begravas igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.