Polisen har inte varit i kontakt med gärningsmannen tidigare och har inte hittat några kopplingar till terrorgrupper. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Torontoföraren ville bli ihjälskjuten – polis hyllas som hjälte

Uppdaterad
Publicerad

En polis hyllas för sin iskyla efter det dödliga skåpbilsdramat i Toronto.
– Döda mig! skrek gärningsmannen och låtsades dra vapen.
– Jag bryr mig inte — lägg dig ner! svarade polisen.
Minst tio människor dödades under skåpbilsförarens vansinnesfärd. Han har identifierats som en lokal 25-åring utan kända terrorkopplingar.

Den misstänkta gärningsmannens motiv är oklart, och hade så kunnat förbli om det inte hade varit för den nu hjälteförklarade konstapeln. Efter vansinnesfärden hoppar 25-åringen ur den vita skåpbilen och konfronteras av polisen.

På en video som mediebolaget CBC publicerat syns hur gärningsmannen flera gånger låtsas dra vapen.

– Döda mig! skriker han åt den ensamme polisen, som står på andra sidan en polisbil, bara några meter bort.

”Självmord via snut”

Polismannen tar några nervösa steg fram och tillbaka, med sitt vapen riktat mot gärningsmannen, men öppnar inte eld utan ropar om och om igen:

– Lägg dig ner!

Nervkriget slutar med att den misstänkte lyder, kan gripas, och kanske nu i förhör kan sprida mer ljus över vad som ligger bakom händelsen.

– Det är tydligt att den misstänkte ville bli avrättad. Han sökte ett ”självmord via snut”, säger det pensionerade polisbefälet Gary Clement till nyhetsbyrån Reuters.

– I ett sådant läge handlar mycket om muskelminne. Den här killen (polisen) reagerade väldigt moget.

Inte tidigare känd av polisen

Efter vansinnesfärden vid lunchtid lokal tid identifierades gärningsmannen under kvällen som en 25-åring från stadsdelen Richmond Hill i den kanadensiska storstaden. Polisen har inte varit i kontakt med honom tidigare och har inte hittat några kopplingar till terrorgrupper.

Mannen hade hyrt den vita skåpbilen, och verkar medvetet ha valt att köra upp på trottoaren i hög fart på ett shoppingstråk med mycket folk, Yonge Street i Toronto.

Minst 25 personer träffades av bilen. Antalet döda uppgår till tio, medan övriga vårdas på sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skåpbil körde in i folkmassa i Toronto

Mer i ämnet