Det handlar om hundratals migrantarbetare, mestadels etiopier men även sydasiater, som hålls i förvar innan deras utvisning verkställs.
Förhållandena är, enligt Human rights watch, vedervärdiga. Enligt vittnen som organisationen har pratat med hålls 400 personer i ett enda rum och får sova i skift på grund av platsbrist, utan någon som helst social distans mitt i en pandemi. Det finns tre toaletter att dela på och många är sjuka. Ahmad, en migrantarbetare från Etiopien, blev själv sjuk.
– Det är smutsigt och man kan inte sova ordentligt. 180 personer är väldigt sjuka. När de ber om mediciner blir de istället slagna, säger han till Human rights watch.
Misshandlas när de lyfter problem
En av Ahmads vänner blev misshandlad av vakterna och förd till sjukhus, där han senare dog.
– När vi berättar om våra problem slår de oss, säger Ahmad.
De flesta som hålls i förvaret sitter där på grund av att de saknar giltiga uppehållstillstånd.
Kräver förändring
Nu kräver Human rights watch att Saudiarabien omedelbart släpper de mest sköra personerna och säkerställer att förvaret enbart används som en absolut sista utväg. Dessutom vill organisationen att all tortyr och misshandel genast ska stoppas.
– Saudiarabien, ett av världens rikaste länder, har inga ursäkter för att fängsla migrantarbetare under förskräckliga förhållanden, mitt i en pandemi, i månader, säger Nadia Hardman, researcher för Human rights watch i flykting- och migrantfrågor.
I skrivande stund har ingen talesperson för Saudiarabien uttalat sig kring uppgifterna.
Omkring 10 miljoner migrantarbetare finns i Saudiarabien. Många av dem exploateras och blir utsatta för våld eller annan förnedrande behandling.
Human rights watch
- HRW är en internationell organisation med säte i New York, som tillsammans med Amnesty International räknas som den mest inflytelserika människorättsorganisationen i världen. Till skillnad från Amnesty tar HRW ibland ställning i konflikter och uppmanar ibland till sanktioner mot någon krigförande part.
- Omkring 400 personer arbetar för organisationen runt om i världen och de publicerar regelbundet närmast akademiska rapporter som beskriver bakgrunden till människorättsbrott under en konflikt. Researchers som arbetar på organisationen har kallats in som vittnen vid olika internationella tribunaler mot krigsbrott.
- Human Rights Watch är finansierad av stiftelser och privatpersoner, däribland den amerikanska miljardären George Soros. HRW har beskyllts för att ha åsikter som ligger nära den amerikanska utrikesförvaltningen, men också för att vara ensidigt kritisk mot Israel, en nära allierad till USA.