Det finns ingen anledning för Sverige att gå med i Nato för vi har inga planer på att hota Sverige, säger Putin till TT. Foto: TT

Nya ryska hotet mot Sverige: Kärnvapen – ”Större risk än under kalla kriget”

Uppdaterad
Publicerad

Kärnvapen har fått en allt mer framträdande roll i rysk säkerhetspolitik. Totalförsvarets forskningsinstitut varnar för att det kan innebära större risker än under kalla kriget.
– I Ryssland tycks man vara på väg att intala sig att ett begränsat kärnvapenkrig kan vinnas, säger forskaren Niklas Granholm till Dagens Nyheter.

I en ny rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) skriver myndigheten att kärnvapen kommer att få en ökad säkerhetspolitisk roll i Europa framöver.

– Medan man i Västeuropa rustade ned och ansåg att dessa vapen inte var någon viktig fråga så har Ryssland moderniserat och producerar nya taktiska kärnvapen, säger en av rapportens redaktörer Niklas Granholm till Dagens Nyheter.

LÄS MER: Regeringen oroar sig för ryska kärnvapen

Farligare än kalla kriget

Rapporten Kärnvapen för slagfältsbruk och europeisk säkerhet fokuserar på kärnvapen som används på kortare avstånd, som robotar, bomber och torpeder. Enligt FOI riskerar de så kallade taktiska kärnvapnen eller slagfältskärnvapnen att sänka tröskeln för kärnvapenkrig på ett sätt som kan vara farligare än under kalla kriget, då både USA och Sovjet avskräcktes från att använda vapnen eftersom de visste att det skulle leda till ett totalt kärnvapenkrig.

LÄS MER: Rysk politiker: Norge kan bli mål för kärnvapen

På senare år har Ryssland hotat att använda kärnvapen vid flera tillfällen. Förra året antydde den högt uppsatte ryske försvarspolitikern Frants Klintsevitj att Norge är ett potentiellt mål. Och för två år sedan hotade Rysslands ambassadör i Danmark med kärnvapenmissiler om landet ansluter sig till ett USA-styrt missilförsvar, vilket Svenska Dagbladet rapporterade om.

– I Ryssland tycks man vara på väg att intala sig att ett begränsat kärnvapenkrig kan vinnas, säger Niklas Granholm.

Påverkar Sverige

Kärnvapenutvecklingen i Ryssland och på andra håll runt om i världen påverkar indirekt Sverige – som enligt FOI måste vidta åtgärder.

– Arbetet med att öka kunskap, genomföra spel och vidta militära och politiska åtgärder behöver intensifieras, säger John Rydqvist, forskare på FOI och huvudansvarig för arbetet i projektet, enligt ett pressmeddelande från FOI.

LÄS MER: Så drabbas jordklotet av ett totalt kärnvapenkrig

Den ryska kärnvapenmoderniseringen och hoten gör att andra stater måste reagera, menar Mike Winnerstig, forskningsledare på FOI.

– Frankrike och nu senast Storbritannien har tagit beslut om att behålla och modernisera sina respektive arsenaler. USA uppgraderar och livstidsförlänger de icke-strategiska vapen som finns placerade i ett antal europeiska länder, säger han enligt pressmeddelandet.

LÄS MER: Färre kärnvapen – men mer träffsäkra

LÄS MER: Nato reagerar på ryska robotflytten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer