Jemen. Foto: TT arkiv

Trendbrott – svälten i världen ökar igen

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på mer än tio år ökar svälten i världen. Det konstateras i en FN-rapport som presenterades i dag i Rom. – Med alla tekniska framsteg och växande rikedomar, så borde vi gå i motsatt riktning, säger David Beasly, chef för FN:s livsmedelsprogram WFP.

Förra året var det 815 miljoner människor som regelbundet inte kunde äta sig mätta. Det är 38 miljoner fler än 2015. 155 miljoner av de hungrande är barn under 5 år. 

”Åtal mot mänskligheten”

I samband med att FN- rapporten släpptes i dag kallade David Beasly, chef för FN:s livsmedelsprogram WFP, den för ”ett åtal mot mänskligheten”:

– Med alla tekniska framsteg och växande rikedomar, så borde vi gå i motsatt riktning. Vi uppmanar världens ledare att sätta tryck för att lösa de förödande konflikterna och på så sätt utrota hungersnöden i världen.

Dubbelt trendbrott

Faktum är att antalet hungrande började öka igen redan 2014, men eftersom jordens befolkning ökade ännu snabbare, fortsatte  den procentuella andelen svältande att minska ytterligare en tid.

Men 2016 bröts alltså även den positiva trenden efter mer än tio år – nu beräknar FN-organisationerna att 11 procent av mänskligheten lider av undernäring eller olika grad av svält.

Antalet och andelen svältande i världen. Foto: Skärmdump Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)

Samtidigt konstaterar man att produktionen av livsmedel räcker mer än väl för att alla ska kunna äta sig mätta – det är fördelningen som inte fungerar. 

TV: Därför svälter människor – trots att det finns mat

Flest hungrande lever i Asien – 520 miljoner människor. Men den högsta andelen svältande och undernärda finns i Afrika söder om Sahara – där går 20 procent av befolkningen hungriga enligt FN.

Klimat och krig

De bakomliggande orsakerna till att världssvälten ökar är enligt rapporten klimatförändringar, krig och konflikter. 489 miljoner av de svältande lever eller har flytt från konfliktdrabbade regioner där människor är på flykt och livsmedelsförsörjningen inte fungerar.  

Det värsta exemplet det senaste året är den tragiska utvecklingen i Sydsudan. Andra svältdrabbade konflikthärdar, där situationen dessutom riskerar att förvärras, är enligt rapporten Jemen, Somalia och nordöstra Nigeria. 

FN:s mål är att världssvält och undernäring ska vara utrotade år 2030. Just nu är det inte mycket som talar för att det ska förverkligas.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.