Kliniken Tavistock ska avvecklas till våren 2023. Den ersätts av regionala kliniker. Foto: SVT

Transvårdsklinik stängdes ned – tidigare patienter hotar med stämning

Uppdaterad
Publicerad

Den engelska transvårdskliniken Tavistock stängdes efter att en oberoende granskning pekat på allvarliga brister.

Personer som anser sig felbehandlade förbereder nu en stämning av kliniken, rapporterar The Times.

– Vi förväntar oss att minst 1 000 klienter kommer att gå med i den här stämningen, säger vd:n för advokatbyrån till tidningen.

Beslutet om att stänga kliniken fattades tidigare i somras av den engelska sjukvårdsmyndigheten NHS. Bakom beslutet låg en rapport som pekade ut en rad brister.

Det handlar bland annat om långa väntetider, bristande dokumentation och hormonbehandlingar av ungdomar – en behandling vars effekter är dåligt beforskade. Därtill anklagas kliniken för att inte ha tagit hänsyn till att de som söker vård där i många fall har annan psykiatrisk problematik.

Advokatbyrå: Oåterkalleliga effekter

Advokatbyrån bakom stämningen, Pogust Goodhead, menar att många av de patienter som fått hormoner har blivit felbehandlade och fått fel diagnos.

– De här barnen har lidit livsförändrande och i vissa fall irreversibla effekter av behandlingen de fått, säger Tom Goodhead, vd för byrån, till The Times.

Stämningen ska lämnas in till Storbritanniens högsta domstol inom sex månader, skriver The Times.

Omstridd fråga även i Sverige

Hormonbehandling av minderåriga har de senaste åren varit en omdebatterad fråga. Under förra året publicerade Uppdrag granskning en rad avlöjanden om hur hormonbehandlade barn och ungdomar drabbats av skador och biverkningar.

Flera kliniker i Sverige har stoppat hormonbehandling av barn och unga. Socialtjänsten har också uppdaterat sina riktlinjer och framhåller nu att hormonbehandlingar endast ska ges i undantagsfall.

Frågan splittrar dock klinikerna och det finns de som menar att hormonbehandlingar har god effekt på de patienter som upplevt könsdysfori sedan de var mycket små.

”Bristerna i vetenskaplig evidens handlar framför allt om gruppen med senare debut och psykiatrisk samsjuklighet. Medicinska insatser ska baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet och det finns flera vetenskapliga studier som talar för att hormonbehandlingarna minskar könsdysforin och den psykiatriska samsjukligheten”, skriver Louise Frisén, överläkare och docent i barn- och ungdomspsykiatri vid mottagningen KID vid Bup Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör psykoterapeuten Marcus Evans om varför han välkomnar beslutet att stänga Englands enda klinik för barn med könsdysfori.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.