Tre delstater som kan avgöra valet i USA

Uppdaterad
Publicerad

För att vinna valet i USA räcker det inte med flest röster, man måste vinna flest elektorsröster och det finns tre stater som kan avgöra valet.

– Florida är en stor delstat och en nyckel mot de 270 elektorsröster som varje kandidat vill ha, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

I valet 2016 fick Hillary Clinton nära tre miljoner fler väljarröster än Donald Trump men Trump vann överlägset flest elektorsröster och blev USA:s 45:e president.

I årets val leder demokraten Joe Biden i opinionsundersökningarna men kampen om elektorsrösterna är jämnare – där delstaterna Florida, Wisconsin och North Carolina kan avgöra valet.

– Florida är en delstat som båda kandidater kan vinna, Wisconsin har under lång tid varit ett demokratiskt fäste men där vann Trump senast. North Carolina är en sydstat och de har traditionellt varit republikanska. North Carolina är en sydstat där det finns en möjlighet för demokraterna att vinna, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier Uppsala Universitet i SVT:s Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet