Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hamnarbetarförbundet om varför de kan tidigarelägga blockaden trots att de riskerar rättsliga svårigheter. Foto: Nora Lorek/Adam Ihse/TT

Tre fartyg utreds inför hamnarbetarnas blockad

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Hamnarbetarförbundet utreder tre fartyg som kan komma från Ryssland. Förbundet har lagt ett varsel om blockad.

– Dels måste vi undersöka om fartygen kommer från Ryssland, vilket vi tror. Dels om avsikten är att lägga till i svenska hamnar, säger Erik Helgeson på Hamnarbetarförbundet.

Svenska Hamnarbetarförbundet lade i torsdags ett varsel om blockad av ryska fartyg och ryskt gods som kommer till svenska hamnar. Varslet gäller egentligen från och med den 28 mars.

– Förhoppningsvis vet vi huruvida det är ryska fartyg och har för avsikt att lägga till i Sverige på måndag, säger vice ordförande Erik Helgeson till SVT.

Kan tidigarelägga

De tre fartygen som utreds är lastade med bland annat massaved och metaller och ska komma i slutet av nästa vecka, alltså innan blockaden träder i kraft.

Skulle det visa sig att fartygen har en rysk koppling och vill lägga till i Sverige kommer Hamnarbetarförbundet, som finns i bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö, förmodligen tidigarelägga blockaden.

– Det skulle kunna ge juridiska konsekvenser med risk för böter. Det känns inte så farligt men riskerar att ta fokus från huvudfrågan så vi får se hur vi gör, säger Erik Helgeson.

Även fackförbundet Transport har öppnat för en blockad, men vill invänta ett besked från regeringen. Transport, som också har många medlemmar i hamnarna, hoppas att regeringen, och ännu hellre EU, ska fatta ett samlat beslut om att stoppa fartygen.

– Får vi inget besked innan tisdag måste vi kanske vidta egna åtgärder, har ordföranden Tommy Wreeth sagt till TT.

Arbetsgivarorganisationen kritisk

Arbetsgivarorganisationen Svenska hamnar anser däremot, likt infrastrukturminister Tomas Eneroth, att Hamnarbetarförbundet bör vänta med att agera.

”Det är viktigt att vi nu står bakom intentionen med Europaparlamentets resolution; Alla restriktioner bör ske EU-gemensamt”, skriver Svenska hamnar i ett pressmeddelande.

Samtidigt är organisationen ”självfallet bekymrade över situationen” och uppmanar regeringen att ”ta ett tydligt och kraftfullt beslut i frågan”.

– Vi vill se tydligare beslut från regeringen när det gäller hur ryskkontrollerade fartyg ska hanteras i Svenska hamnar och det brådskar, säger Marcus Dahlsten Vd Sveriges Hamnar, i pressmeddelandet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska hamnarbetare vill inte ta emot ryska fartyg. Foto: Mikael Andersson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer