Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi förklara de tre faserna i motoffensiven Foto: ukrainska armén via Reuters/ SVT

Tre faser i motoffensiven som kan avgöra kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska motoffensiven är i gång, framför allt i regionerna Donetsk och Zaporizjzja. En offensiv kan delas in i tre faser: förberedelse, offensiv och konsolidering.  

Hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi om de tre faser i offensiven som kan avgöra krigets utgång. 

De ukrainska motoffensiverna fortsätter längs flera avsnitt på fronten i söder och öster. Längre åt sydväst, på fronten i Zaporizjzja, ska den ukrainska offensiven trängt 300-350 meter in på tidigare ryskkontrollerat område. Totalt har Ukraina hittills återtagit ett tiotal kvadratkilometer och ett antal byar, hävdade Ukrainas biträdande försvarsministern Hanna Maljar i veckan.

– Det jag tror att man gör nu är att man försöker hitta de här svaga punkterna eller skapa svaga punkter i den ryska linjen innan man sätter igång med den stora offensiven med de brigader som har fått mycket västmateriel, säger Joakim Paasikivi. 

Kriget i Ukraina

Ukraina säger sig göra framsteg

Ukrainske generalen Oleksii Hromov hävdar att Ukraina under den senaste veckan återtagit ett över 100 kvadratkilometer stort område, skriver The Guardian. Uppgifterna har inte verifierats och Ryssland har inte medgett att Ukraina gjort framsteg i sin offensiv.

Hanna Maljar hävdar även att ryska trupper har skiftat fokus från östra sidan av Ukraina till södra. Och där de ukrainska förbanden attackerat i söder har de taktiskt lyckats, hävdar hon, men enligt president Zelenskyj är läget dock fortsatt kritiskt för Ukrainas styrkor.

– Varje soldat, varje nytt steg vi tar, varje meter ukrainskt land som befrias från fienden är av yttersta vikt, säger Zelenskyj i ett videoklipp.

Se också hela Kriget i veckan där SVT Nyheter fördjupar den senaste nyhetsutvecklingen i kriget i Ukraina på åtta minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet