Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör major Roger Djupsjö, som utbildat ukrainska soldater, om de tre faser som krävs för en lyckad motoffensiv. Foto: SVT

Lista: Tre faser – så genomförs en lyckad motoffensiv

Uppdaterad
Publicerad

Hela världen väntar på Ukrainas motoffensiv. En av dem som utbildat ukrainska soldater i just detta är major Roger Djupsjö. Han berättar att den kommer bestå av tre viktiga faser.

– Lyckas man med det här kan det gå väldigt fort, säger han.

Steg ett: Förberedelser

Just nu är Ukraina i den första förberedande fasen i motoffensiven. Det handlar bland annat om att bygga upp den logistik som ska försörja styrkorna med ammunition, drivmedel och förnödenheter.

Kriget i Ukraina

– Sedan måste man också ta reda på var de ryska styrkorna finns, var finns deras ammunitionsförråd och var finns deras drivmedelsförråd. Då gäller det att under den här tiden slå ut så mycket som möjligt av det så att Ryssland har svårt att sätta in motangrepp när man väl startar upp offensiven, säger Roger Djupsjö i Aktuellt.

Steg två: Offensiven

Sedan när offensiven väl börjar är ett snabbt tempo avgörande. När Ukraina anfaller kommer Ryssland vilja sätta in ett motanfall, och om det går tillräckligt fort kommer Ryssland inte hinna förrän det är för sent.

-Man vill komma innanför motståndarens beslutcirkel vilket innebär att varje gång motståndaren fattar ett beslut är det redan för sent. Det löper på hela tiden och så småningom så blir det inget ordnat motanfall och de hamnar hela tiden på efterkälken när de fattar sina beslut, säger Roger Djupsjö.

– Lyckas man med det här kan det gå väldigt fort.

Steg tre: Konsolidering

Lyckas man ta terräng i offensiven kommer sedan nästa steg. Att försvara den mark man tagit.

– Då har man tömt ut sina resurser och förbanden längst fram är ganska tomma på både ammunition och drivmedel och allt man behöver för att försvara den marken.

Det är en kritisk punkt där Ukraina kan vara illa ute om Ryssland då har kraft att anfalla tillbaka.

– Det gäller att man har tagit med sig så mycket att man kan försvara och konsolidera det område man har tagit. Det ingår också i planen för att få det här att fungera, säger Djupsjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet