”Det här sker efter att spänningarna mellan Israel och Hizbollah har ökat”, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren.

SVT:s korrespondent om händelsen vid israeliska gränsen: ”Stor oro för upptrappning”

Uppdaterad
Publicerad

Spänningarna mellan Israel och den av EU terrorstämplade shiitiska milisen Hizbollah ökar. Under måndagen uppges skottväxling ha skett nära gränsen mellan Libanon och Israel och ett av milisens kommando tagit sig in på israeliskt territorium. SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren svarar på frågor om varför och vilka konsekvenser händelsen kan få.

Vad är det som har hänt?

– Israeliska medier rapporterar om en eldväxling längs gränsen och Israel hävdar att man avvärjde en attack från Hizbollah. Källor med insyn i Hizbollah säger att medlemmar i milisen har tagit sig in i det omtvistade gränsområdet vid Shebaagårdarna, som ligger vi gränsen mellan Libanon, Israel och Syrien. Även boende i området har hört explosioner och automateld, men Hizbollah själva förnekar det här och hävdar att det var ensidig attack från israelisk militär.

Varför sker det nu?

– Det här sker efter att spänningarna mellan Israel och Hizbollah har ökat. För en vecka sedan ungefär dödades en Hizbollah-medlem i Syrien i en israelisk missilattack utanför Damaskus. Israel har utfört hundratals missilattacker i Syrien och Hizbollah har länge hotat med hämndaktioner. Trots att milisen säger att den inte låg bakom dagens attack varnar den för att en hämnd mot Israel kommer att utkrävas inom kort.

Vad kan det här få för konsekvenser?

– Även om Hizbollah säger att man inte varit inblandade i dag finns det alltid en väldigt stor oro för en upptrappning mellan Israel och milisgruppen. Israel är ju formellt i krig med både Libanon och Syrien, där landet försöker hindra Iran, som stödjer Hizbollah, från att etablera sig. Men eftersom Hizbollah ännu inte har tagit på sig något är det svårt att säga vad det kan få för konsekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.