Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg om tre saker som kan komma att påverka Ukrainakriget framåt. Foto: TT/AP/SVT

Därför är det viktigt för Ryssland att erövra Avdijivka

Uppdaterad
Publicerad

Just nu riktas fokus mot staden Avdijivka vid frontlinjen i östra Ukraina. Här har Ryssland inlett ett aggressivt försök att erövra staden, men hittills till en högt pris.

– Avdijivka är viktig för Ryssland att inta om man ska kunna visa upp någon slags framgång i området, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Försöket att storma  Avdijivka är en viktig rysk offensiv operation, bedömer det brittiska försvarsministeriet i en analys. Den hårt försvarade staden står i vägen för Rysslands försök att säkra kontrollen över Donetsk och i slutändan hela Donbasregionen.

Enligt ukrainska beräkningar är de ryska dödstalen i området över 5 000. BBC refererar också till amerikanska uppgifter som pekar på att Ryssland även förlorat minst 125 stridsfordon på slagfältet runt staden.

Kriget i Ukraina

– Rent materiellt är det en enorm förödelse i Avdijivka, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Se hela Kriget i veckan om den ryska offensiven här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet