Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det här kommer nog bli ett mer brutalt och skoningslöst krig i alla fall den närmaste tiden framöver är jag rädd för, säger SVT:s utrikesreporter Bert Sundström. Foto: SVT / AP, Yevhen Titov

Lista: Tre saker att hålla koll på i kriget just nu

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska skicka Leopard 2 till Ukraina, hårda strider i Bachmut och färdigtränade ryska soldater insatta för strid. SVT:s utrikesreporter Bert Sundström förklarar tre saker som påverkar kriget i Ukraina just nu.

Se också hela Kriget i veckan, där SVT Nyheter fördjupar den senaste nyhetsutvecklingen i Ukrainakriget, på åtta minuter.

De hårda striderna om Bachmut har fortsatt när ryska trupper har pressat på samtidigt som ukrainsk militär vägrar att lämna den krigshärjade staden.

Kriget i Ukraina

– Om den orten faller till Ryssland så kommer de ha lättare att attackera två större städer, Kramatorsk och Slovjansk. Om Ryssland skulle få kontroll över de två städerna, är det riktiga framgångar på slagfältet, säger SVT:s utrikesreporter.

I höstas mobiliserade Ryssland över 300 000 personer till militärtjänstgöring. Nu är de flesta av dem färdigtränade och har satts in eller är redo att sättas in i strid i Ukraina.

Något som kommer bidra till ett än mer brutalt och skoningslöst krig tror SVT:s utrikesreporter Bert Sundström.

– Det vi ser av kriget just nu är ju att ganska mycket påminner om första världskriget med tusentals soldater i skyttegravar, lera, i eländiga förhållanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet