Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Tre saker att hålla koll på i krigets utveckling Foto: Cathal McNaughton/EPA/TT

Hyllade piloten ”Juice” dog – nu vill vissa stoppa exporten av stridsplan

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas genombrott vid den sydöstra fronten, nya drönarattacker i Ryssland och reaktionerna efter hyllade stridspiloten Andrij ”Juice” Pilsjtjykovs död.

SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg listar tre saker att hålla koll på i krigets utveckling.

På tisdagen begravdes den hyllade ukrainska stridspiloten Andrij Pilsjtjykovs, som kallades för ”Juice”.

”Han var en av de som hjälpte Ukraina att överleva de hemska första dagarna av invasionen”, skrev Ukrainas försvarsdepartement på X, tidigare Twitter.

Kriget i Ukraina

Han och två andra dog förra veckan när två av Ukrainas stridsplan kolliderade i luften. Olyckan inträffade under en övning i Zhytomyr-regionen, väster om Kiev.

– Han har beskrivits som en megatalang, men han är också symboliskt viktig som ett ansikte utåt för det ukrainska flygvapnet och Ukrainas kampanj att få stöd utifrån, till exempel med stridsflygplan, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Pilsjtjykovs död har uppmärksammats av många på sociala medier, bland annat bland människor som motsätter sig det militära stöd Ukraina fått från omvärlden.

Se också hela Kriget i veckan om den senaste nyhetsutvecklingen i kriget i Ukraina om hur ryska medier rapporterade om Prigozjins död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet