Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här forsar Mattervispa-floden fram genom skidorten Zermatt. Foto: Reuters

En hittad död efter jordskred i Schweiz

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer saknades efter ett jordskred i sydöstra Schweiz som skett till följd av kraftiga regn- och åskoväder, rapporterar AP. På söndagen hittades en av de saknade död.

Kraftiga regnoväder som drabbat Schweiz har orsakat allvarliga översvämningar, isolerat det populära turistmålet Zermatt och tvingat människor att evakuera när myndigheterna höjer sina varningsnivåer.

Under lördagen bekräftade schweiziska myndigheter att tre personer saknas efter att de massiva regn- och åskovädren orsakat ett jordskred i den alpina dalen Misox, som ligger i kantonen Graubünden i den sydöstra delen av landet. Ett dygn senare hittades en av de saknade personerna död, skriver AP. De andra två är fortsatt saknade.

En kvinna har räddats och är vid liv efter att ha begravts av jordskredet, som ska ha svept fram över en grupp hus i kommunen Lostallo. En stor räddningsinsats med bland annat grävmaskiner och specialsökhundar pågår för att hitta de andra två saknade. Men enligt schweizisk polis är sannolikheten att hitta dem levande låg, säger man på söndagen,

Populärt turistmål isolerat

Det svåra väderläget har även orsakat problem på andra håll i Schweiz. Det populära turistmålet Zermatt i kantonen Valais nära berget Matterhorn är fortfarande otillgängligt.

Kraftiga regn och smältande snö har fått vattendraget Mattervispa att svämma över och isolera byn. En del av motorvägen mot Italien har även förstörts helt av översvämningarna.

Invånare evakueras

I Valais har räddningstjänsten höjt sin beredskap med anledning av vattennivån i floden Rhône, som nådde sin topp på lördagen. Runt 230 invånare i området evakuerades på lördagen, en stor del av dem i kommunen Chippis.

Schweiziska myndigheter har uppmanat invånare att undvika lägre delar av sina hus, inklusive källare, att hålla sig borta från svällande floder och avstå från att parkera på broar. Människor har också avråtts att filma eller fotografera översvämningarna av säkerhetsskäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.