Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De flydde ut i skogen” – bosniska journalisten Helena Javor-Ibrahimbegović berättar om när männen greps i november förra året. Foto: Privat/SVT

Tre svenskar åtalas för mord i Sarajevo

Uppdaterad
Publicerad

Tre svenskar åtalas för mordet på en svensk man i Sarajevo i november. Mannen hade kopplingar till gängkriminalitet med nära band till gängledaren Rawa Majid.

Det var den 31 oktober som en 30-årig svensk man sköts ihjäl i Bosniens huvudstad Sarajevo. Kort därefter kunde bosnisk polis gripa tre svenskar misstänka för dådet, där ytterligare en person skadades.

På fredagen meddelade domstolen i Sarajevo att de tre männen åtalas för mord och mordförsök, rapporterar bosniska medier.

Enligt åtalet var mordet väl planerat. Dagar före mordet anlände de tre männen från Turkiet till Sarajevo där de hyrde en bil och en lägenhet. På plats ska männen bland annat ha införskaffat sig en elcykel och ett automatvapen.

Utanför en matvarubutik sköts sedan 30-åringen ihjäl med ett 30-tal skott, innan männen flydde från platsen. Enligt åklagare planerade de att lämna landet, men kort efter mordet greps de alla på olika platser i den serbiska delen av Bosnien.

Skjutningen i Sarajevo kopplas till konflikten inom Foxtrotnätverket. 30-åringen ska ha haft en nyckelroll i nätverket och nära band till gängledaren Rawa Majid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.