Över tre ton kokain brändes upp framför lokala medier i Honduras. Foto: Orlando Sierra/AFP/TT

Över tre ton kokain gick upp i rök i Honduras

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna i Honduras brände på lördagen upp 3,3 ton kokain, en del av de 14 ton som har beslagtagits i landet sedan början av året.

Det hela genomfördes framför lokala medier och uppges ha haft som syfte att stärka president Juan Orlando Hernández position inför presidentvalet i november.

– Dessa droger som har förvandlats till aska är en direkt attack mot de kriminella organisationer som sysslar med knarkhandel, sade åklagarmyndighetens talesperson Carlos Morazán.

Livstidsfängelse för presidentbror

Presidentens bror Tony Hernández dömdes i slutet av mars till livstids fängelse i USA för knarksmuggling. Mutpengar som han fått av den nu livstidsdömde knarkkungen Joaquín ”El Chapo” Guzmán uppges ha gått till flera av brodern Juan Orlandos valkampanjer.

Hernández: Falska vittnesmål

President Hernández har tidigare förnekat all kännedom om knarkpengarna och har i stället vid upprepade tillfällen sagt sig bekämpa knarkhandeln i landet och hävdat att han är allierad med USA mot kartellerna.

Presidenten har kritiserat vad han anser vara falska vittnesmål från knarkkungarna som han menar vill hämnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.