Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin listar tre saker att ha koll på under den kommande folkkongressen. Foto: SVT/arkiv

Tre viktiga frågor under den kinesiska folkkongressen

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen inleddes den årliga folkkongressen i Kina där tusentals delegater från landet samlas för att stifta lagar och diskutera politik. SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin är på plats och rapporterar.

Under två veckor samlas tusentals politiker i Peking för att bland annat diskutera det årliga tillväxtmålet, säkerheten och utrikespolitiken.

Kina siktar på en tillväxt för 2024 på fem procent. Det meddelade regimen under tisdagen vid årets nationella folkkongress samtidigt som landets övergripande budget tillkännagavs.

Kina satsar på försvar

Landets försvarsbudget ökar med 7,2 procent, enligt budgeten.

”Vi kommer att tillhandahålla starkare finansiella garantier för ansträngningar att modernisera vårt nationella försvar och de väpnade styrkorna på alla fronter och konsolidera och förbättra integrerade nationella strategier och strategiska förmågor,” sade premiärminister Li Qiang till församlingen.

Kinas försvarsbudget har mer än fördubblats sedan 2015.

Närmare 3 000 personer som är lojala kommunistpartiet och ledaren Xi Jinping deltar vid kongressen.

Se Tildes “tre saker att ha koll på under folkkongressen” i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.