Tredje person gripen misstänkt för inblandning i dödsskotten i Nederländerna

Publicerad

En tredje person greps sent på måndagskvällen i Nederländerna misstänkt för att ha varit inblandad i attentatet i en spårvagn i Utrecht då tre personer dödades. Motivet är fortfarande oklart, men ett brev som har hittats i flyktbilen tyder på att det rör sig om terror, skriver AFP.

SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick säger att polisen fortfarande klassar dådet som en misstänkt terrorattack.

Tre människor dödades och fem skadades, varav tre allvarligt, när en man började skjuta i en spårvagn i centrala Utrecht i Nederländerna på måndag förmiddag.

En huvudmisstänkt man greps efter en massiv polisinsats. Ytterligare en man greps senare och vid midnatt till tisdag grep polisen ytterligare en man misstänkt för dådet.

Den misstänkte skyttens motiv är oklart. Inga direkta kopplingar har hittats mellan honom och offren, meddelar polisen. Ett brev som har hittats i en flyktbil tyder på att det rör sig om terror, skriver AFP.

– Man har två personer som är gripna vid sidan av den misstänkte skytten, säger SVT:s Europa-korrespondent Christoffer Wendick i SVT:s Morgonstudion på tisdagsmorgonen.

Han fortsätter:

– Man vet inte ännu vilken koppling de har och i vilken utsträckning de är inblandade i dådet. Men det finns misstankar att de deltagit i något som fortfarande klassas som ett misstänkt terrordåd – en terrorattack.

Olika vittnesuppgifter

Polisen får in vittnesuppgifter som pekar i olika riktningar, men arbetar fortfarande efter terrorspåret på grund av vissa vittnesuppgifter om den misstänkte attentatsmannen, säger Wendick.

– Det finns uppgifter att han skrek ”Allahu akbar” när han gick till attack mot en man. Man ska ha hittat en lapp i en bil som han hade lämnat där det stod Allah, enligt ett vittne.

Brevet indikerar att det rör sig om ett terrormotiv, enligt åklagare och polis i Nederländerna, skriver AFP. Men polisen lämnat också öppet för att mannen attackerade en specifik person på spårvagnen, en kvinna, av en annan anledning.

”Spökstad”

Wendick beskriver också hur staden var nedstängd i flera timmar.

– Det var en spökstad. Det var väldigt få människor ute och rörde sig. Butiker var igenslagna. Folk undrar vad som händer. ”Är det här terrorn som slagit till mot vår stad?”, säger Christoffer Wendick.

”Frågor och rykten”

Nederländernas premiärminister betonade att skyttens motiv är oklart.

– Det finns många frågor och rykten. Det är fortfarande oklart vad motivet till attentatet är. Hela Nederländerna känner djupt deltagande, sa Nederländernas premiärminister Mark Rutte på en presskonferens på fredagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer