Förhandlingarna i klimattoppmötet är kraftigt försenade. Foto: Alberto Pezzali, AP / TT

Tredje utkastet klart – länderna närmar sig mållinjen

Uppdaterad
Publicerad

Det tredje utkastet från klimatmötet i Glasgow är klart. Och än en gång kretsar striden kring en nyckelformulering: ”fossila bränslen”.

– Skulle oljeländerna än en gång lyckas blockera detta nyckelord ur Parisavtalet, ja då slutar Glasgowmötet i ett fiasko, säger SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström.

Det senaste utkastet presenterades strax innan klockan 10 på lördagen. Deadline för förhandlingarna var från början satt till klockan 19, svensk tid, på fredagen och har därmed passerats. Hur lång förseningen blir återstår att se.

Enligt mötets ordförande Alok Sharma väntas det dröja till lördagseftermiddagen innan ett slutdokument kan publiceras. 

COP26

Risk för kollaps i förhandlingarna

Det tredje utkastet har många likheter med det andra, som publicerades under fredagen. Bland annat har man behållit de omstridda formuleringarna om utfasning av kolkraft utan miljöåtgärder och ineffektiva subventioner av fossila bränslen. Formuleringen beskrivs som en framgång även om den blivit betydligt mer urvattnad jämfört med första utkastet.

– Under 30 år har de stora oljenationerna som Saudiarabien vägrat att ha med formuleringar om fossila bränslen i dokumenten. Nu finns det med, säger Erika Bjerström, SVT:s klimatkorrespondent.

Det har funnits oro för att länder som Saudiarabien och Australien skulle vägra att acceptera formuleringarna, och att förhandlingarna ska kollapsa på målsnöret. Att orden tagit sig hela vägen till det tredje utkastet kan vara en signal om att länderna mjuknat.

– Men striden om att behålla ordet ”fossilt” är det som gör att mötet drar ut på tiden. Skulle oljeländerna än en gång lyckas blockera detta nyckelord ur Parisavtalet, ja då slutar Glasgowmötet i ett fiasko, säger Erika Bjerström.

Mer pengar

I utkastet framgår också att länderna ska förnya sina klimatmål till nästa år. De rikaste länderna uppmanas också att fördubbla sina bidrag till fattiga länder när det gäller så kallade klimatanpassningar.

Det kommer dock att dröja. Inte förrän nästa år kommer pengarna att rulla ut, och fördubblingen lär inte vara på plats förrän tidigast 2023.

– Det är anmärkningsvärt. De tidigare utlovade 100 miljarderna är redan försenade och nu ber man de mest sårbara länderna att hålla ut lite till.

Om formuleringarna kommer att godkännas av de knappt 200 länder som deltar i klimatmötet återstår att se. Utkastet ska nu nagelfaras av samtliga deltagare.

– Jag tror inte att vi sett det sista utkastet, men förmodligen det näst sista. Det kan gå väldigt snabbt på slutet när alla pusselbitar faller på plats, säger Erika Bjerström.

Texten uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

COP26

Mer i ämnet