Polisen på en plats där sju personer sköts under lördagsnatten. Foto: Mark Graves/AP/TT

Tretton personer skjutna i Portland

Uppdaterad
Publicerad

Totalt tretton personer har skjutits i Portland, under loppet av 38 timmar. Bland annat sköts en ung kvinna till döds i en skjutning där sex andra personer skadades.

Skjutningen inträffade i centrala Portland i Oregon, USA, under natten mot lördagen, rapporterar The Oregonian. En 18-årig kvinna var en av sju personer som träffades, hon avled senare på sjukhus av sina skador. Ingen har ännu gripits.

Under lördagsnatten inträffade ytterligare tre skottlossningar i staden, vilket resulterade i en död man och en kritiskt skadad kvinna.

Två döda

Enligt polischefen Chuck Lovell innebär det att elva skottlossningar har inträffat på 38 timmar i Portland – med omkring 650 000 invånare – vilket har resulterat i två döda och elva skadade.

– Det är inte bara chockerande, det kräver också skatteresurser, både för patruller och utredningar. Vi gör allt vi kan för att stoppa den här upprörande trenden, säger han enligt Portland Tribune.

Minskad polisbudget

Portland brottas med en våldsvåg, där 570 skjutningar har inträffat hittills i år, vilket är mer än dubbelt så många som samma period förra året.

Portlands polisbudget har minskat det senaste året, och antalet poliser beskrivs som det lägsta på ett decennium. Det beror dels på besparingar till följd av pandemin, men också till följd av krav från demonstranter till följd av Black lives matter-rörelsen.

– Vi har just nu inte tillräckligt med resurser på våra gator, jag kommer att kämpa för med resurser till polismyndigheten, säger Portlands borgmästare Ted Wheeler, som godkände polisbesparingar så sent som i juni, enligt Portland Tribune.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.