Människor protesterar mot den senaste tidens skjutningar i New York. Mellan den 29 juni och den 5 juli inträffade 74 skjutningar i staden. 101 personer träffades av skotten. Foto: David Dee Delgado/AP/TT

Larmet från USA: Kraftig ökning av skjutningar under krisen

Publicerad

Antalet skjutningar och våldsbrott ökar kraftigt i flera av USA:s större städer, trots den pågående pandemin. Förra månaden inträffade över 200 skjutningar i New York – den blodigaste junimånaden i staden på 24 år.

– Det här är något vi måste ta krafttag mot, säger stadens borgmästare Bill de Blasio, enligt The New York Times.

Mer än 130 000 personer har avlidit med covid-19 i USA. Samtidigt slår nu flera av landets större städer larm efter att ha drabbats av en brottsvåg i coronakrisens spår.

Tio personer sköts till döds och 54 skadades i skjutningar i New York under den gångna helgen. Bland dem en 29-årig pappa som sköts till döds framför ögonen på sin 6-åriga dotter, rapporterar New York Times.

24 år gammalt rekord

Fram till i söndags hade 585 skjutningar inträffat i staden, en ökning med 53 procent jämfört med samma period förra året, enligt AP. I juni inträffade 205 skottlossningar i New York – vilket var den blodigaste junimånaden i staden sedan 1996, enligt New York Times. 

Liknande larm om ett ökat antal skjutningar och våldsbrott rapporteras från flera större städer.

I Philadelphia har antalet mord ökat med 20 procent under det senaste året och i Chicago ses liknande mordsiffror som under rekordåret 2016. Då mördades 778 personer i staden, jämfört med 336 fram till den 2 juli i år.

Orsaken bakom brottsvågen kopplas till bland annat ökad arbetslöshet till följd av pandemin, nedstängningen av samhället och en stigande ilska mot polisbrutalitet, säger experter till AP.

”En perfekt storm”

– Jag tror att det här är en perfekt storm av oro, säger Atlantas borgmästare Keisha Lance Bottoms, efter att fem personer, bland dem en 8-årig flicka, skjutits ihjäl i staden under den gångna helgen.

Även New Yorks borgmästare Bill de Blasio säger att pandemins inverkan är betydande.

– Domstolssystemet fungerar inte, ekonomin fungerar inte och människor har suttit fast hemma i flera månader. Det är så många problem som ligger till grund för den här utmaningen.

Samtidigt menar polistjänstemän i New York och andra städer att straffrättsliga reformer som genomförts under de senaste åren kan ligga bakom brottsvågen. Man pekar även på bristande moral inom poliskåren i spåren av de omfattande protesterna mot poliser i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.