President Donald Trump i Harrisburg, Pennsylvania. Foto: TT

Triumferande Trump firade 100 dagar

Uppdaterad
Publicerad

Min regering är en av de mest framgångsrika någonsin i USA:s historia, men det förtigs av den falska pressen. Det var President Donald Trumps tydliga budskap när han höll tal för att fira sina 100 första dagar som president.

Donald Trump höll sitt tal i delstaten Pennsylvania inför en mycket entusiastisk publik. Han hade bara varit på scenen i några minuter innan publiken rytmiskt skanderade ”USA! USA! USA!”, till presidentens glädje.

Under det drygt en timme långa talet som följde målade presidenten sedan upp en bild av hans administration som en av de mest framgångsrika någonsin i USA:s historia. Samtidigt som han fortsatte rikta hård kritik mot de amerikanska medierna, i synnerhet CNN, CBS och New York Times.

Trumps 100 första dagar

 Som så många gånger tidigare pekade han mot det samlade pressuppbådet längst bak i salen och sa att dessa journalister sysslade med ”fake news”.

– Jag lovade er hundra dagar av action, och nu är de alla helt slut! Ingen har sett något sådant här förut, sade Trump.

Lång rad segrar

Sedan började uppräkningen av en rad saker som Trumpadministrationen, enligt presidenten, har genomfört och åstadkommit under sina första hundra dagar. Den traditionella måttstocken på 100 dagar är dock ”löjlig”, vilket presidenten Twittrat om.

LÄS MER: 100 dagar vid makten – så gick det

Men i lördagens tal var det fokus på framgångarna och Trump tog förstås upp en av sina största segrar vid makten – utnämningen av domaren Neil Gorsuch till Högsta domstolen.

– Sist någon lyckades med detta under sina första 100 dagar var 136 år sedan, 1881. När jag fick veta det blev jag förkrossad, jag trodde att jag var den ende som hade lyckats med det, sa Trump.

Godkännandet av oljeledningen Keystone XL är också en fjäder i hatten för presidenten. Trump tillade att denna oljeledning kommer att skapa 48.000 nya jobb. Denna siffra har dock ifrågasatts. Det amerikanska inrikesdepartementet har beräknat att ungefär 20.000 jobb kommer att skapas under bygget av ledningen. Men antalet permanenta jobb när bygget är färdigt bedöms bara bli 50 tjänster.

Tog upp jobbskapande

Just jobbskapandet lade Trump stor vikt vid i sitt tal. Hans administration har skapat över 600.000 nya jobb säger han. Han vände sig också till direkt till deltagarna på mötet i delstaten Pennsylvania när han talade om de jobbskapande åtgärderna. Pennsylvania var en av de tre vågmästarstater som tillsammans med Michigan och Wisconsin blev avgörande för Trump i valet.

– Bara dessa månader har vi skapat över 99.000 jobb i byggnadssektorn och över 49.000 jobb inom gruvindustrin. Vi älskar våra gruvarbetare, var har vi våra gruvarbetare? Sa han och pekade ut över publikhavet.

I själva verket har det skapats 317.000 jobb under hans månader vid makten, när april ännu inte är inräknat. Alltså bör det ha skapats drygt 300.000 jobb i april för att Trumps siffra ska stämma. Presidenten sa dock redan den 11 april att hans regering skapat fler än 600.000 jobb.

”Bygg muren!”

När presidenten sedan förde samtalet in på invandringen tog publiken själva upp ett av hans vallöften – att bygga en mur mot Mexiko. ”Bygg den där muren!” ropade publiken.

Trump har ännu inte lyckats få igång något murbygge. Han har undertecknat en presidentorder att muren ska börja byggas men man saknar pengar. Frågan är uppskjuten och ännu finns ingen plan för finansiering framlagd i budgeten. Demokraterna är starkt emot och Mexiko tänker inte betala. Statskassan är på väg att sina och gränsen för statens lånetak är nådd.

Lovar murbygge

Men han gav sina väljare ett tydligt löfte.

– Vi kommer att bygga den där muren. Det kan ni vara helt säkra på. Ni kan gå hem ikväll och känna er trygga med det.

Han tog också upp att under hans tid som president så har antalet personer som korsat USA:s södra gräns mot Mexiko illegalt sjunkit med 73 procent.

– Det är den högsta siffran i historien, sa Trump.

Antalet har sjunkit kraftigt, men den mer korrekta siffran om statistiken jämförs med samma tidsperiod förra året är 53 procent, skriver Washington Post.

”Underbar resa”

För Trumps del handlar det nu bara enligt honom om att fortsätta på den inslagna vägen.

– Vi har gjort en underbar resa tillsammans, och kommer att vinna varje stort slag framöver, sa han inför de tusentals åskådarna i New Holland Arena i Harrisburg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps 100 första dagar

Mer i ämnet