”Risk att rätten pressas döma Breivik till fängelse”

Uppdaterad
Publicerad

Två motstridiga rapporter om Anders Behring Breiviks mentala hälsa har stor betydelse för domen. Valet står mellan frisk eller sjuk – fängelse eller vård. Och SVT:s juridiska expert anser att trycket från anhöriga och allmänheten riskerar att påverka domen.

-Rättens ledamöter ska inte, men kan påverkas av den massiva kritik som riktats mot att Breivik skulle bedömas vara psykiskt sjuk och därmed överlämnas till psykiatrisk vård i stället för att dömas till fängelse. Det intryck jag har är att majoriteten offer, efterlevande, anhöriga men även experter vill se honom dömas till fängelse, säger SVT:s expert Elisabeth Massi Fritz.

De två rapporterna som lagts fram om Breiviks mentala hälsa har totalt motstridiga slutsatser. I den första slår psykiatrikerna Synne Sörheim och Torgeir Husby fast att Breivik lider av paranoid schizofreni och var psykotisk under dåden den 22 juli samt en tid efteråt. Därmed kan han inte dömas till fängelse menar psykiatrikerna. I den andra rapporten kommer psykiatrikerna Terje Törrissen och Agnar Aspaas fram till att Breivik visserligen lider av narcissistisk och asocial personlighetsstöring men att han är frisk nog att dömas till fängelse.

Tre alternativ

Enligt Massi Fritz finns tre alternativ när rätten ska fälla domen. Att stödja rapport ett och säga att Breivik är psykiskt sjuk och därmed överlämna honom till rättspsykiatrin, att stödja rapport två och döma honom till fängelse eller: att inte stödja någon av rapporterna.

-Det tredje alternativet är att man anser att det finns så olika åsikter om Breiviks mentala hälsa att det råder kvalificerat tvivel och att rätten därför dömer till det som är mest gynnsamt för den tilltalade. 

Men vad som är ”mest gynnsamt” i fallet Breivik är högst oklart säger Massi Fritz.

-Generellt anses psykiatrisk vård vara det som är mest gynnsamt för den åtalade. Men Breivik själv vill dömas till fängelse och ur det subjektiva perspektivet skulle alltså ett fängelsestraff vara den påföljd som är mest gynnsamt för honom. Min bedömning är dock att rätten ska ta hänsyn till det som är mest gynnsamt objektivt sett och inte till det subjektiva intresset.

Om rättens ledamöter istället väljer att stödja sig på en av rapporterna finns det frågetecken och kritik mot båda. Det som talar för den första rapporten, som säger att Breivik inte är tillräknelig, är enligt Massi Fritz att den har stöd från den rättsmedicinska kommissionen som ska fungera som en kvalitetsgranskande instans.

Dessutom pläderade åklagarna för att Breivik i första hand bör få rättspsykiatrisk tvångsvård.

Men det finns ett starkt stöd bland andra experter för den andra rapporten. Dessutom vill många offer och efterlevande se ett fängelsestraff.

-Om Breivik överlämnas till rättspsykiatrin så prövas hans fall vart tredje år och han skulle kunna bli fri efter en kortare tid. Det är något som skrämmer anhöriga och drabbade.

Frågetecken kring hälsa

Oavsett om rätten tar ställning för en av rapporterna eller inte så måste man alltså ta beslut om Breivik är psykiskt sjuk eller straffrättsligt tillräknelig. Själv vill Massi Fritz inte spekulera i vad som är den mest troliga slutsatsen.

-En sak är säker, oavsett vad rätten kommer fram till, det är att Breivik inte kommer kunna släppas ut i samhället igen. Risken för att han begår nya brott är stor och i denna fråga är experterna och båda rapporterna eniga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot Breivik

Mer i ämnet