• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Tropiska orkanen Faxai närmar sig Japans östkust och huvudstaden Tokyo. Flera tåg och flygavångar till och från huvudstaden har ställts in och försenats. Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Tropisk orkanen Faxai närmar sig Japans huvudstad

Publicerad

Tropiska orkanen Faxai närmar sig Japan och huvudstaden Tokyo. Kraftiga vindar på 60 meter per sekund och regn väntar slå mot Tokyoområdet under söndagskvällen svensk tid, och enligt uppgifter kan det komma upp till 300 milimeter regn de närmaste 24 timmarna.

Under lördagen rörde sig Faxai i nordvästlig riktning över Stilla Havet mot östra Japan. Enligt landets meteorologiska myndighet kan den tropiska orkanen nå Kanto-regionen, där huvudstaden Tokyo ligger, någon gång mellan söndagskvällen och natten mot måndag lokal tid, skriver The Japan Times.

Ovädret är det 15:e i år och enligt Japans meteorologiska myndighet kan det komma upp till 300 millimeter regn under de närmaste 24 timmarna.

Runt 50 avgångar med snabbtåg mellan huvudstaden Tokyo och Osaka har ställts in. Ett tiotal flygavgångar till och från Tokyos två flygplatser Narita och Haneda har också ställts in, och flygbolaget Japan Airlines varnar för flera inställda flyg och förseningar.

Enligt lokala medier har ett antal kustvägar sydväst om Tokyo stängts av.

”Liten men intensiv”

SVT:s meteorolog Pia Hultgren beskriver Faxai som ”en ganska liten men instensiv” tropisk orkan.

– Faxai är just nu kategori 3 med vindstyrkor på 45 meter i sekunden. Ovädret är ganska litet i horisontell utbredning, drygt 15 landsmil, så det råder en viss osäkerhet om huruvida den tropiska orkanen träffar Tokyo eller inte, säger Pia Hultgren.

Faxai är jämfört med tidigare oväder under årets orkansäsong inte av den värsta kalibern, men är ändå tillräckligt kraftfull för att det ska finnas risk för översvämningar och elstörningar och vara en fara för människors liv. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer