• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En polsk 21-årig kvinna vid namn Julia har rönt stor uppmärksamhet på social medier efter att ha påstått sig vara försvunna Madeleine McCann. Foto: SVT

Tror sig vara försvunna Madeleine McCann – orsakar sociala medier-storm

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig kvinna från Polen har fått extremt stor uppmärksamhet i sociala medier de senaste dagarna. Anledningen: Hon tror sig vara den försvunna Madeleine McCann.

Nu uppger brittisk press att Madeleine McCanns föräldrar gått med på att dna-testa kvinnan.

Treåriga Madeleine McCann försvann den 3 maj 2007 under en semester med sin familj i Portugal. Fallet blev ett av de mest uppmärksammade försvinnandena i världen, men trots att polisen haft flera spår har hon aldrig hittats.

De senaste dagarna har spekulationerna om det snart 16 år gamla fallet gått i taket på sociala medier då polska Julia Wendell gått ut med att hon tror att hon är Madeleine McCann. På en vecka har hennes nystartade Instagramkonto samlat över en miljon följare och på Tiktok har hon flera miljoner visningar. Bara hashtaggen ”madeleinemccann” har 637 miljoner visningar på Tiktok.

På sina sociala medier visar 21-åringen upp vad hon menar är bevis i form av likheter mellan henne och de gamla bilderna på Madeleine McCann. Det rör sig bland annat om ansiktsformen, ett mörkt märke i höger öga, en prick på benet och andra likheter mellan henne och Madeleines föräldrar.

Ska DNA-testas

Julia Wendells ålder stämmer inte överens med Madeleines, som skulle vara 19 år i dag. Men hon hävdar att hon blivit sexuellt utnyttjad som barn av den tyska pedofil, som var huvudmisstänkt i Madeleine McCann-fallet, och att förövaren skulle ha kunnat förfalska hennes ålder.

Nu rapporterar bland annat Daily Star och hänvisar till ”en källa nära familjen” att föräldrarna till Madeleine McCann gått med på att dna-testa kvinnan. Detsamma skriver Julia Wendell på sin Instagram. Det finns dock ännu ingen officiell kommentar från föräldrarna.

Någon som har kommenterat saken är en av de privatutredare som anlitades av föräldrarna för att söka efter Madeleine månaderna efter hennes försvinnande, Francisco Marco.

– Utan att veta detaljerna fullt ut så går det inte ihop för mig. Jag tror inte att det är hon, säger han till spanska El Independient.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.