Trots talibanernas framfart – Nato drar sig tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har talibanerna intagit flera strategiskt viktiga städer i norra Afghanistan. Den våldsamma offensiven fortsätter med oförminskad styrka och rädslan är stor bland befolkningen i det krigshärjade landet.

Samtidigt fortsätter Nato sitt tillbakadragande av trupperna.

I söndags intog islamisterna den strategiskt viktiga provinshuvudstaden Kunduz och ytterligare två nordliga huvudorter.

Nu har talibanerna även intagit Aibak, meddelar stadens biträdande guvernör på måndagen. Och det helt utan strid. Det är den sjätte provinshuvudstaden som rörelsen erövrat.

Talibanernas maktövertagande

Minst 27 barn ska ha dödats och 136 skadats i flera provinser under de senaste tre dagarna i samband med det eskalerande våldet, meddelade FN på måndagen.

 – Grymheterna ökar för varje dag som går, sa Unicefs landsrepresentant Hervé Ludovic De Lys i en skriftlig kommentar till nyhetsbyrån Reuters.

Expressens krigskorrespondent Magda Gad, som befinner sig i Afghanistan, beskriver rädslan bland befolkningen som enorm.

– Jag vill verkligen understryka att läget i landet är fruktansvärt, säger hon till SVT:s Morgonstudion.

”Finns ingen militär lösning”

I söndags sköts en radiojournalist ihjäl i Kabul och en annan rapporteras ha förts bort från sitt hem i Helmand. I båda fallen pekas talibanerna ut som skyldiga. 

Trots att islamisterna tar kontroll över allt större delar av Afghanistan fortsätter Nato och de internationella styrkorna sitt utträde ur landet. Det uppger en tjänsteman från försvarsalliansen för nyhetsbyrån Reuters under måndagen.

– Det finns ingen militär lösning på konflikten och talibanerna måste förstå att de aldrig kommer att erkännas av det internationella samfundet om de avvisar den politiska processen och försöker ta landet med våld, säger hen.

Enligt Nato är lösningen att talibanerna upphör med sina attacker och deltar i fredssamtal.

Pentagon säger i ett uttalande att säkerhetssituationen ”inte går i rätt riktning”. Talespersonen John Kirby konstaterar att USA är mycket bekymrad över utvecklingen men att afghanska säkerhetsstyrkor har förmågan att bekämpa den fundamentalistiska rörelsen.

Pakistan slår tillbaka

Kabul och flera västerländska regeringar har beskyllt Pakistan för att talibanerna har lyckats överleva 20 år av krig.

Men i stället för att peka finger åt dem för det snabbt försämrade läget uppmanar Pakistans utrikesminister Shah Mehmood Qureshi det internationella samfundet att undersöka ”sammanbrottet” av de afghanska säkerhetssyrkorna.

– Bristen på kampvilja, den kapitulation vi ser i Afghanistan, kan vi hållas ansvariga för det? Nej, det vi kan inte, sa Qureshi på en presskonferens, och tillade enligt Reuters att Pakistan stödde en politisk lösning för att få fred i landet.

Andra länder i regionen, inklusive Afghanistan, har skyllt talibanernas framgångar på vad de kallat ett förhastat och ovillkorligt tillbakadragande av utländska trupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet