Donald Trump anklagas för att ha pressat Australiens premiärminister Scott Morrison om att hjälpa till att forska om bakgrunden till Rysslandsutredningen. Foto: John Minchillo/AP/TT

Trump anklagas för att ha pressat Australiens premiärminister om tjänst

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump ska under ett telefonsamtal med Australiens premiärminister Scott Morrison bett om personliga tjänster, uppger källor för New York Times. Tidningen skriver att det ska ha handlat om att hjälpa justitieminister William Barr i en utredning med syfte att misskreditera Robert Muellers Rysslandsutredning.

Uppgifterna om samtalet med Scott Morrison kommer kort efter avslöjandet om hans samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som lett till en riksrättsprocess.

Enligt två källor till New York Times ska telefonsamtalet mellan Trump och den australiske ledaren ägt rum nyligen. Tidningen skriver också att Vita huset ska ha begränsat åtkomsten till utskriften av samtalet till en liten grupp av presidentens medarbetare, ett ovanligt beslut som liknar det som fattades kring hanteringen av samtalet med Ukrainas president.

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Kopplingar till Muellers utredning

Den tjänst Trump ska ha bett om handlar om att hjälpa William Barr i en utredning kring bakgrunden till den så kallade Rysslandsutredningen. Enligt New York Times uppgifter är syftet att misskreditera utredningen, som under två års tid hängde över Trumpadministrationen.

Australien kopplas till Muellers utredning eftersom en australisk diplomat i Storbritannien larmade om att en av Trumps kampanjmedarebetare berättat om att Ryssland skulle ha flera mejl med skadliga uppgifter om Hillary Clinton, skriver New York Times.

Samtalet ska ha ägt rum under en krogrunda i London. Australien ska senare ha uppmärksammat FBI om diplomatens larm.

”Hjälpa att sprida ljus”

Uppgifterna om telefonsamtalet bekräftas delvis av såväl USA:s justitiedepartement som Australien. Departementet skriver enligt medier att både Trump och justitieminister William Barr pratat med andra länder för att underlätta juristen John Durhams arbete.

Durham kartlägger Rysslandsutredningens upprinnelse, ett uppdrag som har tolkats som att Trump försöker hitta belägg för det han kallar en häxjakt på honom.

Canberraregeringen säger enligt nyhetsbolaget ABC att Morrison lovat Trump att Australien alltid står berett att hjälpa till ”att sprida ljus över ämnen som utreds”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Mer i ämnet