Donald Trump. Foto: TT

Trump kräver att amerikanska företag lämnar Kina

Uppdaterad
Publicerad
Handelskriget mellan USA och Kina trappas upp än mer. Under fredagen införde Kina strafftullar på import av amerikanska varor till ett totalt värde av 75 miljarder dollar. Donald Trump svarar med samma mynt och meddelar nu att USA höjer tullarna på kinesisk import, presidenten kräver dessutom att amerikanska företag slutar göra affärer med Kina.

Sent på fredagskvällen, svensk tid, meddelade Donald Trump att USA i två steg kommer att höja de strafftullar man har på import av varor från Kina. Höjningen kommer att ske i två steg.

Tullarna som börjar träda i kraft 1 september, på kinesiska varor till ett värde av 300 miljarder, kommer att ligga på 15 procent istället för de 10 procent som tidigare annonserats, rapporterar Reuters.

1 oktober höjs de tullar som legat på Kina-varor till ett värde av 250 miljarder dollar, dessa tullar höjs från 25 till 30 procent.

Den amerikanska åtgärden kommer sedan Kinas tullmyndighet annonserat att strafftullar på mellan fem och tio procent ska införas den 1 september respektive den 15 december. Det är samma datum som USA planerat nya tullar på kinesiska varor.

Bland de amerikanska varor som omfattas av Kinas strafftullar finns jordbruksprodukter som sojabönor, vete, majs och hirs. I december planerar Kina också att återinföra 25-procentiga tullar på amerikanska bilar och 5 procent på bildelar.

I ett inlägg på Twitter beklagar sig Donald Trump över situationen genom att skylla på tidigare administrationer i Vita Huset som han anser inte gjort tillräckligt för att ett ”rättvis och balanserad handel” upprätthålls mellan USA och Kina.

”Flytta hem era företag”

Presidenten kom under fredagen även med krav riktade mot amerikanska företag: Inga fler affärer med Kina.

”Vi behöver inte Kina och skulle uppriktigt sagt ha det mycket bättre utan dem”, skriver han på Twitter och tillägger:

”Våra fantastiska amerikanska företag beordras härmed att omedelbart börja titta på alternativ till Kina, det inkluderar att flytta hem era företag och att tillverka era produkter i USA.”

Donald Trump skriver också att han beordrar företag som Fed Ex, Amazon, UPS och det amerikanska postverket att söka igenom och stoppa alla paket som innehåller opioiden Fentanyl och som skickats från Kina.

Fakta: Handelstullar mellan USA och Kina

Visa

Värdet av Kinas import från USA uppgick 2018 till 120 miljarder dollar. Merparten av importen är redan belagd med tullar. De tullar Kina nu planerar att införa berör varor som omfattar ett värde av 75 miljarder dollar.

Enligt den nya planen ska ytterligare strafftullar på fem procent på amerikanska sojabönor och tio procent på nöt- och griskött införas den 1 september.

Den 15 december adderas en strafftull på tio procent på amerikanskt vete, majs och hirs. Då återinförs också 25-procentiga tullar på amerikanska bilar samt en femprocentig tull på bildelar.

USA:s import från Kina omfattar varor till ett totalt värde av 540 miljarder dollar (2018).

Hittills har USA infört 25-procentiga tullar på varor värda runt 250 miljarder dollar.

Den 1 september och 15 december planerar USA nya tullar på varor värda ytterligare runt 300 miljarder dollar, det vill säga resterande delen av importen. Bland dessa varor finns barnkläder, datorer och mobiltelefoner.

 (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer