Donald Trump om mordet på Jamal Khashoggi: ”De hade en väldigt dålig plan från början.” Foto: Reuters

Trump beskyller saudierna för historiens sämsta mörkläggning

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump kritiserar nu med skarpa ord de saudier som ska ha mörkat mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Trump anklagar landets myndigheter för den sämsta mordmörkläggningen av alla i historien, enligt nyhetsbyrån AP.

Donald Trump som tidigare inte velat beskylla Saudiarabien för mordet på journalisten Khashoggi spär nu på anklagelserna – i alla fall mot dem som kan bevisas ha medverkat till att journalisten dödades. På en direkt fråga från en journalist om hur det här kunde hända uttryckte han kritik mot de saudier som ligger bakom det – utan att direkt förklara vilka.

– De hade en väldigt dålig plan från början. Det genomfördes dåligt och det är en av de sämsta mörkläggningar som gjorts av alla mörkläggningar i historien, svarade Trump enligt AP.

Han fortsatte:

– Det borde ha stoppats redan på idéstadiet. Den som kom på den där idén får stora problem nu.

Det är däremot oklart om kritiken riktade sig mot regimen eller enbart mot dem som rent fysiskt låg bakom mordet.

Inför sanktioner

Samtidigt kommer nu USA:s utrikesminister Mike Pompeo med besked om att sanktioner ska införas mot de saudier som varit involverade i mordet. Bland annat ska några av dem få sina visum återkallade.

– De här straffen är inte det sista vi gör från USA:s sida gällande den här frågan. Vi vill klargöra att USA inte tolererar den här typen av hänsynslöst beteende för att tysta Khashoggi, en journalist, genom våld, säger Pompeo enligt Reuters.

Totalt ska det röra sig om 21 saudier som antingen blir av med sitt visum eller inte kommer kunna få det i framtiden, enligt Reuters.

Ingen kritik mot kungafamiljen

Varken Pompeo eller Trump talar däremot om några straff mot staten Saudiarabien. De talar om de individer som medverkat till att Khashoggi dödades. Pompeo understryker samtidigt att länderna fortsätter vara allierade.

Saudiarabien har erkänt att Jamal Khashoggi, som bland annat arbetade för Washington Post, dödades av saudiska tjänstemän på konsulatet. Men enligt dem var det ett misstag. Turkiska myndigheter menar tvärtom att en ”dödspatrull” bestående av 15 saudier kommit till Turkiet och i flera dagar hade planerat att tortera och döda journalisten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.