”Det ser verkligen ut så”, svarade Donald Trump på en direkt fråga från journalisterna om han tror att Jamal Khashoggi är död. Han talade med journalisterna precis innan han skulle stiga på Air Force One på torsdagskvällen svensk tid. Foto: Nicholas Kamm

Trump: Det ser verkligen ut som att Khashoggi är död

Uppdaterad
Publicerad

På en direkt fråga från journalister konstaterar nu Donald Trump för första gången att Jamal Khashoggi verkar vara död. Samtidigt betonade han ännu en gång att Saudiarabien bör straffas hårt – om det visar sig att de ligger bakom dödsfallet.

Donald Trump fick under torsdagskvällen en direkt fråga från flera samlade journalister om han tror att den försvunne journalisten Jamal Khashoggi är död.

– Det ser verkligen ut så. Det är sorgligt, svarade han, enligt AP.

Hotade med straff

Någon närmare förklaring om varför han nu tror att Khashoggi är död gav han däremot inte. Men han betonade än en gång att Saudiarabien skulle ”straffas hårt” om de visade sig ligga bakom dödsfallet.

Tidigare under dagen hade presidenten haft möte med utrikesminister Mike Pompeo som precis kommit tillbaka från sin resa till Saudiarabien och Turkiet.

– Den här morgonen har jag sagt till president Trump att vi behöver ge dem några dagar till att göra allting klart, så att vi har mer fakta kring vad som har hänt. Först då kan vi ta beslut om hur, eller om, USA borde komma med någon reaktion på det här, sade Pompeo tidigare under dagen.

Varnade kronprinsen

Enligt uppgifter till AP ska Pompeo under resan ha varnat Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och sagt att kronprinsens trovärdighet som framtida ledare står på spel. Samtidigt betonar utrikesministern i intervjun med journalisterna att Saudiarabien är en viktig allierad – och att om USA skulle komma med någon reaktion mot Saudiarabien så skulle de i så fall ta hänsyn till det.

– Det är en strategiskt viktig partner och det behöver vi komma ihåg, sade han enligt AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.